Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lékař: Účinky slunečního záření se v těle kumulují

Havlíčkobrodsko – Odborníci se shodují, že rozumné opalování, samozřejmě s použitím opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem, pokožce svědčí, dokonce ji ozdravuje. Nedostatek slunce u řady lidí vyvolává pocit únavy, nespokojenosti a deprese.

25.6.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

„Bohužel, člověk je tvor nerozumný a s pobytem na slunci to často přehání," uvedl dermatolog Petr Brychta. „V lidském těle se ve zvýšené míře tvoří volné kyslíkové radikály. Pokud jich je přiměřeně, je vše v pořádku, hrají totiž svoji úlohu v obranné reakci organizmu. Nadměrným sluněním ale vzniká radikálů nadbytek a jejich působení se obrací proti normálním kožním buňkám. Dochází k předčasnému stárnutí kůže, ztrátě přirozené vlhkosti a elasticity, což vede k tvorbě hlubokých vrásek, a jednak se kožní buňky mohou přeměnit na buňky nádorové," upozornil Brychta.

Nebezpečné je, že se účinky slunečního záření v těle kumulují a projeví se až po letech.

„Málo se ví i to, že nejčastěji jsou postiženi lidé, kteří na slunci bez náležité ochrany pobývali v dětském věku. Nezáleží přitom, jak dlouho se člověk slunil, ale spíše na tom, kolikrát se spálil. Nikdy by nemělo dojít ke spáleninám s tvorbou puchýřů. Velmi nebezpečné je také opalování mateřských znamének. Z nich se může vytvořit pigmentový nádor – melanom," konstatoval Brychta.

Základní pravidla

Při pobytu na slunci by lidé měli dodržovat základní pravidla. „Přímému slunci by se měli vyhýbat mezi jedenáctou a patnáctou hodinou. Podle svého typu pleti by si měli zvolit vhodný krém s dostatečně vysokým faktorem a se sluněním by měli začínat postupně. Je také dobré vědět, že kombinace opalování na slunci s opalováním v soláriu není optimální," vyjmenoval Brychta.

Látkou, která přispívá k ochraně organizmu před škodlivými následky slunečního záření, je beta-karoten.

„Jde o přirozené barvivo řady rostlin, přičemž pro lidské zdraví je nejdůležitější jeho přítomnost v ovoci a zelenině. Například v meruňkách, broskvích, nektarinkách, mrkvi, špenátu, listovém salátu, rajčatech, či v brokolici," řekl výživový poradce Aleš Dostál. V těle se tato látka přeměňuje na vitamin A, který zasahuje do fyziologických pochodů.

„Konzumace potravin s obsahem beta-karotenu má blahodárné účinky. Vedou i ke snížení tvorby reaktivních forem kyslíku a chrání tak buňky před možným poškozením," uzavřel Dostál.

Autor: Jaromír Kulhánek

25.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libye.
7

Stovky těl bojovníků Islámského státu čekají na repatriaci z Libye

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Na hranici možného: 3,5 tisíce kilometrů „čtyřicítkou“

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Nejrychleji v historii zvládl Tour de France Lance Armstrong. Jenže dopoval.

Walesa podpořil Poláky demonstrující proti soudní reformě

Někdejší disident a pozdější polský prezident Lech Walesa se přidal k demonstrantům, kteří v Polsku protestují proti reorganizaci Nejvyššího soudu podle návrhu vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Upozornila na to ČT24. 

Chlapce v Třinci zasáhl blesk

Patnáctiletý chlapec byl v sobotu večer zasažen bleskem během bouřky na ulici v Třinci. Záchranářům se ho ale podařilo oživit.

AKTUALIZOVÁNO

Čtvrté děťátko z plzeňského babyboxu dostalo jméno Pavel, páté Luděk

 Tři hodiny po sobě objevili na Denisově nábřeží dva novorozence. Možná to jsou dvojčata.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení