Krajský úřad v Liberci však nedávno rozhodl, že lékař žádný zákon neporušil. Řekla to mluvčí Libereckého kraje Eva Margrafová.

Šnajdr se stará zhruba o 1 350 pacientů a stěžovali si na něj čtyři. Sponzorské dary získal asi od třetiny pacientů. Krajský úřad původně odebral Šnajdrovi registraci, lékař se ale odvolal k Ministerstvu zdravotnictví. Důkazy předložené proti Šnajdrovi pak ministerstvo označilo za nedostatečné.

Šnajdrovi vadí současný systém placení poskytované zdravotní péče s omezujícími limity na léky a na vyšetření. Proto své pacienty stále přesvědčuje, aby mu sponzorské dary poskytovali. „Odmítám pacienty léčit podle limitů a pouze je prohlížet a posílat na vyšetření jinam. Nezaslouží si to a taková medicína by mně ani nebavila. Chci ji dělat stejně moderně jako praktičtí lékaři v západní Evropě,“ vysvětlil.

Šnajdr by si přál mít v ordinaci kvalitní přístroje, aby ušetřil pacientům cestu do nemocnice nebo do odborných ambulancí. „Peníze za výkony od zdravotních pojišťoven ale praktickým lékařům na novou techniku nestačí a jedinou šancí na její pořízení jsou pro mě sponzorské dary,“ upozornil.

Podle Šnajdra by vyšetření na přístrojích v ordinacích praktických lékařů bylo levnější než vyšetření na specializovaných pracovištích. Místopředseda republikového Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek prohlásil, že Šnajdr v dobrém slova smyslu předbíhá dobu, když se snaží pacienty finančně více zapojit do poskytované péče. „Je dobře, že mu jeho odvaha prošla, ačkoli získávaní peněz na poskytovanou péči přímo od pacientů může vzbuzovat rozpaky.

Šnajdrův problém zanikne po reformě zdravotnictví. Nové vztahy mezi klienty, zdravotními pojišťovnami a lékaři mimo jiné umožní, aby si pacienti vybrali, kde se nechají ošetřit nebo vyšetřit a pojišťovny zaplatí všechnu odbornou péči také praktickým lékařům,“ dodal Jelínek. „UŠnajdra se léčí tchýně, je s ním spokojená a peníze mu dala. My nevidíme na příspěvku na provoz ordinace nic špatného,“ řekl Michal Polman.