"Paradoxně jsou vyváženy i ty léky, u kterých si lékárníci často stěžují na jejich nedostatek. Jako příklad mohu uvést přípravky určené k léčbě cukrovky, ale také antidepresiva, léky na epilepsii či astma," uvedl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Čtěte také: Miliardy za bahno. Opravdu lidem pomáhá?

Nejvíce se vyvezly léky pro pacienty s anginou pectoris, kterých z českých lékáren putovalo do zahraničí asi 5000 balení. V řádech tisíců balení byly vyvezeny rovněž léky na cukrovku druhého typu či chronickou obstrukční plicní nemoc. Léčivé přípravky mířily většinou na Slovensko, v jednom případě bylo cílovou zemí Německo.

Nenechte si ujít: Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

SÚKL v kontrolách pokračuje i letos, aktuálně ústav řeší případy dalších 22 lékáren. Lékový ústav má také informace o tom, že české lékárny dostávají od slovenských firem nabídky, které se nelegálního exportu týkají. "SÚKL však upozorňuje, že tyto praktiky jsou v příkrém rozporu se zákonem a na tyto nelegální činnosti lékáren se bude i nadále intenzivně zaměřovat," uvedl ústav ve zveřejněné zprávě.

Některé problémy s vývozem léků má řešit novela zákona o léčivech, kterou má po odmítnutí Senátu projednat v příštích týdnech Sněmovna.

Čtěte také: Lékový ústav: Zentiva v případě záměny léků neporušila zákon