Ostraha letiště zatím během dnešního rána prozkoumala dvě vytipovaná zavazadla, která byla v pořádku. „Obě prověřovaná zavazadla naštěstí nebyla při kontrole nijak poškozena," uvedla mluvčí. Pokud ale budou zavazadla při kontrole výbušnin poškozena, má jejich majitel právo požadovat po letišti náhradu. "Tento postup není přitom obvyklý, konkrétně třeba americká letiště berou za důvod poškození nedodržení pravidel cestujícím a škoda se neproplácí," uvedla Janoušková.

Ilustrační foto.
Na Ruzyni zpřísňují bezpečnostní opatření. Kufr vám budou moci otevřít i násilím

Cestující letící z Prahy se o rozsahu případného poškození zavazadla dozví z přiloženého protokolu o kontrole, kde také najde informace k reklamačnímu postupu a kam se obrátit v případě dotazů. Obecně platí, že má poškození zavazadla reklamovat na oddělení reklamací v cílové destinaci. Reklamační žádost ale může být podána i zpětně do sedmi dnů prostřednictvím formuláře leteckému dopravci. Tyto dokumenty jsou umístěné na internetových stránkách konkrétních dopravců.

Kontrolované zavazadlo cestující pozná nejen podle přiloženého dokladu o kontrole, ale i podle toho, že je zabezpečeno fólií a páskou s nápisem „Security checked" a s logem Letiště Praha, uvedlo letiště. Pokud bylo zavazadlo při kontrole závažně poškozeno, najde v něm cestující stahovací popruhy, aby jej bylo možné nadále využívat během pobytu v cílové destinaci.

Španělská policie zadržela tento týden celkem devět lidí podezřelých ze styků s islámskými teroristy
Španělé zatkli dva muže podezřelé z výbuchů na letišti v Bruselu v březnu 2016

Letiště doporučilo certifikované TSA zámky

Kontrola zavazadel na přítomnost stop po výbušninách je běžná například na letištích v USA nebo v Německu. Jejím smyslem je vyšší bezpečnost cestujících. Vybrané zavazadlo bezpečnostní pracovník otevře, získá stěrem z jeho obsahu kontrolní vzorek a v detektoru prověří možnou kontaminaci výbušným materiálem.

Aby bylo možné předejít poškození zavazadel nebo zámků, doporučilo letiště používat certifikované takzvané TSA zámky, které jsou označeny znakem červeného diamantu. Tyto zámky mohou pracovníci ostrahy odemknout speciálním klíčem bez toho, aby je jakkoliv poškodili.

Celý proces se uskuteční na specializovaném pracovišti pod stálým dohledem kamer. Záznam bude letiště po nezbytnou dobu uchovávat jako důkaz, že se ze zavazadel během kontroly nic neztratilo, dodala mluvčí.

Letiště Václava Havla Praha – Ruzyně.
Ruzyně slaví. Další letiště ale přežívají jen díky dotacím