„Odpověď na otázku, proč tomu tak je, znají asi nejlépe přímo lidé v daném okrese. 
Z našeho úhlu pohledu je to statistická zajímavost, která poukazuje na to, že v některých okresech jsou na sebe lidé opatrnější a v jiných se zase úrazy lidem stávají častěji," uvedla ředitelka odboru služeb klientům životního pojištění ČSOB Pojišťovny Sylva Svobodová. A tak zatímco na Českokrumlovsku se zraní 17 lidí ze sta, na Mělnicku to jsou jen tři lidé.

Hlavně odřeniny

Nejčastějšími úrazy jsou přitom tržné rány a odřeniny, které loni v létě utrpělo 27 procent dospělých a 31 procent dětí. Na dalších místech nejčastějších úrazů se objevují podvrtnutý kotník nebo pohmoždění končetin. „Typickým příkladem jsou bruslaři na cyklostezce nejen bez přílby, ale i bez chráničů kolen a loktů," doplnila Svobodová.

Také náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák upozornil, že různé ochranné pomůcky pomohou riziko úrazu alespoň zčásti eliminovat, přičemž doplnil, že úrazy jsou nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých. Ze statistik ministerstva pak vyplývá, že ohroženější jsou chlapci, kterých se zraní 67 procent, oproti 33 procentům děvčat.

Letní úrazy

(via)