Na slabém růstu hub se odráží nedostatek srážek, i když v některých oblastech je situace celkem slibná.

„Druhově je to poměrně pestré, ale hub je obecně málo. Letošní rok je tak trochu zpožděný. To, co běžně roste v červnu, se letos moc neobjevuje,“ řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Upozornil, že v nejbližší době houbaři očekávají pozitivní změny, které však budou záviset na míře srážek.

Situace se zároveň liší podle regionu. „Na některých místech na Vysočině, kde vydatně pršelo, začínají růst holubinky. V okolí Prahy je to ale horší. Je relativně sucho a příliš mnoho hřibovitých hub, na které jsou houbaři v této době zvyklí, se neobjevuje,“ uvedl Borovička.

Podle jednatele České mykologické společnosti Aleše Víta se některým houbám daří navzdory nepříznivému počasí. „Vzácnější teplomilnější druhy, jako satany, se objevily v Praze. V okolí Prahy jsou pak i další teplomilné houby, jako například hřiby medotrpké,“ řekl. Ve větším množství se objevují také muchomůrky plavé nebo hadovky smrduté, upozornil.

Lišek je hodně

Podle Víta celoplošně rostou lišky, které se objevují ve větším množství než jiné houby. „Není to všude stejné a nedá se říci, že by propukl masový růst hub. V některých místech si ale houbaři, zejména zkušenější, přijdou na své,“ uvedl. Zdůraznil, že vývoj bude záviset na tom, jak bude v kterém regionu pršet. „Tepla bylo v poslední době dost. Záleží na lokálních podmínkách dešťových srážek,“ dodal.

Upozornil zároveň, že například v Jizerských horách při jedné z posledních mykologických vycházek houbaři objevili na 70 druhů hub. „Byly tam i hřibovité houby, jako hřib žlutomasý, kováři, hřib hnědý, muchomůrka růžovka, šedivka i některé jedovaté druhy, jako muchomůrka slámožlutá. Bylo tam pěkné slunečné počasí a v posledních dnech tam zapršelo poměrně vydatně,“ uvedl.

Podle Borovičky by se v případě srážek měly co nevidět objevit zejména hřibovité houby. Upozornil, že pokud porostou, lidé by si měli dávat pozor na záměnu muchomůrky růžovky s muchomůrkou tygrovanou. Nebezpečný je také žampion zápašný, který způsobuje otravu. Ani tyto jedovaté houby ovšem zatím moc nerostou, uvedl.