VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letošní léto houbám nepřeje. Lépe bude na podzim

Brno - Houby prodává na Zelném trhu v Brně už čtyřicet let. A tak mizernou úrodu jako letos dlouho nepamatuje. „Nic neroste. V lese se mi teď podaří najít tak akorát tak kuřátka," postěžoval si zkušený houbař a prodejce Stanislav Berhard.

14.8.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Pokud člověk nemá přímo vytipovaná místa, je podle něj bez šance, aby v těchto dnech něco našel. „Každý den se mě ptá spousta lidí, kde jsem houby nasbíral. Neumíte se představit, jak je to někdy otravné," podotkl muž. Jako každý správný houbař svá místa neprozradí. Nebýt jich, nemá co prodávat.

Podle mykologa Jana Běťáka z České vědecké společnosti pro mykologii může za špatnou úrodu dlouhé sucho. Taková období se v posledních letech docela často opakují. Letošní sucho je podle jeho slov extrémní. „Od druhého červencového týdne bylo minimum srážek. Na jižní Moravě je navíc poměrně malá lesnatost. Všechna voda, co naprší, se hned vypaří," vysvětlil Běťak.

V Brně a jeho okolí se nedá najít téměř opravdu nic. Po krátkých deštích sice vyraší například drobné houby, které po několika dnech zase uschnou. „Lidé můžou najít možná nějaké druhy rostoucí na dřevě, které nejsou pro kuchyni zrovna ideální," dodal Běťák.

Dlouhodobá předpověď počasí slibuje přeháňky a ojediněle bouřky. Právě vydatné deště můžou krizi zachránit. „Až do desátého září se budou teploty pohybovat mezi dvaceti až devětadvaceti stupni celsia. V extrémních případech se teploty vyšplhají až na dvaatřicet stupňů," informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Hlavní houbařská sezóna každoročně vypukle na podzim.  Je nutné, aby vydatně zapršelo. „Vláha v půdě někde je, houby mají dobrý základ z jara. Pokud se situace zlepší, můžou lidé najít i hřiby," řekl Běťák.

Nedostatek hub trápí hlavně houbaře. „O víkendu jsem se byl po dešti podívat v lese a kromě chorošů a jednoho krásnorůžku tam nebylo vůbec nic. Zem je sice mokrá, ale když se do ní trochu hrábne, je vidět, že vlhkost je zatím jen na povrchu," řekl houbař Radek Strnad.

Koupit jiné druhy než jen žampióny nebo hlívu je téměř nadlidský úkol. „Normální ceny hřibů jsou od sta až do dvou set korun za kilo. Cena se však mění podle počtu hub," dodal Berhard. Špatná úroda se promítá i v nabídce některých restaurací. „V jedné restauraci jsme si dali  jelení maso. Bohužel ho místo čerstvých českých hřibů udělali na zavařených japonských šupinovkách nameko," řekl Strnad.

Brno a jeho okolí jsou houbaři poměrně často navštěvované lokality. Oblíbené jsou především místa na sever a západ od Brna. Jde většinou o listnaté porosty, které jsou většinou dobře udržované. místními lesníky. „Jižní Morava je bohatá na houby a to hlavně na teplomilné hřiby, které jsou vzácné," podotkl Běťák.

BLANKA SIGMUNDOVÁ

Autor: Redakce

14.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Hotel Diplomat v pražských Dejvicích.

Thajci kupují pražský hotel Diplomat a plzeňský Angelo

Mladí lidé

Výzkumníci zjistili: dvacátníci se těžko rozhodují a mají jasno ve vztazích

VIDEO: Ujížděl policistům Pardubicemi. Naboural přitom několik aut

Honičku s policií si v páteční odpolední špičce zkusil 25letý řidič se zákazem řízení. Do policistů i najížděl.

Sbohem a amen, napsal muž před skokem z balkonu

Stále jako živá je tragédie, která ve středu v podvečer otřásla Napajedly. Z balkonu svého bytu v sedmém patře tam vyskočil Jaroslav Janota. Vloni měl střílet na exekutory, za což mu soud letos v lednu vyměřil trest odnětí svobody na dvanáct let. O svém úmyslu skoncovat se životem psal také v posledních hodinách svého života na jednom internetovém blogu.

Sňatkový podvodník vylákal z žen miliony

Náchodská policie vyšetřuje působení čtyřicetiletého muže z Mladoboleslavska, který je podezřelý, že z několika žen pod slibem společné budoucnosti vylákal zhruba 3,5 milionu korun. 

Opočno je po čtvrtstoletí tahanic státu

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Kristiny Colloredo-Mansfeldové v letitém sporu o renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku. Justice památku loni v dubnu pravomocně přiřkla státu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies