„Jsem rád, že tato vleklá kauza skončila pro město úspěchem. Po šesti letech od lyžařského mistrovství tak máme o další starost méně. Věřím, že stejně kladně pro město dopadnou i další dílčí kauzy spojené se šampionátem," řekl primátor.

Antimonopolní úřad vyměřil Liberci milionovou pokutu v květnu 2011. Město mělo podle úřadu nezákonně rozdělit zakázky spojené s budováním sportovního areálu ve Vesci. Šlo o výstavbu přístupové komunikace k areálu a výstavbu provozní budovy. Liberec se od začátku hájil tím, že šlo o odlišné stavební zakázky. To nakonec ÚOHS potvrdil. „Mezi oběma veřejnými zakázkami nebyla dovozena souvislost věcná, je bezpředmětné zabývat se v šetřeném případě otázkou jejich případné místní a časové souvislosti. Znaky nasvědčující faktu, že se jedná o jedinou veřejnou zakázku, totiž musí být naplněny kumulativně," píše se v rozhodnutí.

ÚOHS vedl s městem v minulosti kvůli zakázkám pro mistrovství světa v klasickém lyžování sedm řízení. Pochybení našel v šesti z nich. Dohromady šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud však většinu pokut zrušil, včetně pětimilionové, která se týkala 27 tendrů souvisejících s budováním sportovního areálu Ještěd za téměř 700 milionů korun. V tomto případě zatím antimonoplní úřad definitivně nerozhodl. Liberec zatím zaplatil pokutu 50.000 korun za nezákonné dělení zakázky na technický dozor související se stavebními pracemi.