"Epicentrum prozkoumali pyrotechnici s termokamerou. Snížila se výrazně teplota, takže bezprostřední riziko již není. Je ale třeba prohledat okolí, protože tam bylo několik nálezů železných obalů," uvedl Netolický.

Série explozí zranila 19 lidí, z toho tři velmi vážně. Tři pacienti zůstávají hospitalizováni v krajských nemocnicích, kde zůstanou ještě několik dní. Tři lidé utrpěli vážné popáleniny a jsou v popáleninových centrech v Praze a Brně.

Čtěte také: Výroba po výbuchu v Poličce by mohla být obnovena do několika dnů

Policie ve čtvrtek vymezila ochranný perimetr 1200 až 1300 metrů kolem areálu. Z okolních domů muselo odejít asi 70 lidí, většina ke známým a příbuzným. Policie vyšetřuje čtvrteční výbuch v Poličských strojírnách jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun.

Podle tiskového sdělení firmy se vznítil výbušný materiál na jednom z lisů trhavin a následně vznikl požár, který se rozšířil na většinu objektu. Při požáru byli těžce zraněni čtyři pracovníci společnosti. Doprovodná tlaková vlna poškodila zároveň několik sousedních objektů a přivodila lehčí zranění dalším pracovníkům, kteří se v nich nalézali.

"Se všemi našimi pracovníky, kteří byli nehodou jakýmkoliv způsobem zasaženi, jsme v osobním kontaktu," uvedl ředitel Poličských strojíren Petr Němec. Zástupci firmy navštívili i rodiny každého z těžce zraněných a nabídli jim pomoc.

V sobotu bude pokračovat průzkum okolí. Podle Netolického se pak ochranný perimetr bude moci zmenšit na 300 metrů. Půjde jen o samotný areál, v němž bude následovat průzkum. Kdy se obnoví výroba v podniku, není zatím jasné. Mohlo by to být zhruba za týden, kdy se perimetr sníží jen na zničený objekt.

Nepřehlédněte: Rána mě odnesla dva metry, říká přímý svědek výbuchu v Poličce