Druhým nejdůvěryhodnějším politikem je místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, za ním se umístil bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury SANEP, který má ČTK k dispozici. Mezi nejméně oblíbené politiky patří komunistický poslanec Jiří Dolejš a poslankyně za zelené Kateřina Jacques.

Na jedné z posledních příček oblíbenosti se ocitl i pražský primátor Pavel Bém, kterého lidé ještě loni na podzim v průzkumech označovali za velice důvěryhodného politika. Nyní mu věří 15 procent dotázaných.

Schwarzenberg je jediným politikem, kterému v únoru vyjádřil důvěru nadpoloviční počet respondentů, věří mu 55,3 procenta lidí. Sobotkovi dalo hlas 48,2 procenta Čechů. V případě ostatních hodnocených politiků převažuje spíše nedůvěra nad důvěrou. Kalouskovi vyjádřily sympatie více než dvě pětiny lidí.

Paroubkovi věří třetina lidí

Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi důvěřuje třetina lidí, šéf ODS Mirek Topolánek má důvěru 24 procent Čechů, předseda zelených Ondřej Liška je populární u čtvrtiny obyvatel a šéf komunistů Vojtěch Filip u pětiny oslovených. Nejlépe hodnoceným politikem ODS je místopředseda strany Petr Nečas. Za důvěryhodného ho považuje 27 procent lidí.

Nad desetiprocentní hranici důvěryhodnosti se nedostal Dolejš a Jacques. Internetového průzkumu SANEP, který se uskutečnil ve dnech od 6. do 12. února, se zúčastnilo 14.796 lidí.