„Chceme ukázat, že jsme normální sousedé," řekl Nabíl Fahil z palestinské ambasády. „Chceme místním lidem ukázat, že chceme rozvíjet vztahy s Českou republikou, bylo to neštěstí," dodal.

Lidé si tak mohli prohlédnout nejen budovu v Internacionální ulici, v níž velvyslanec úřaduje, ale také zadní dům, v němž bydlel se svou rodinou zesnulý Džamál Muhammad Džamál. V něm byl smrtelně zraněn po výbuchu trezoru. V ložnici má malý pomníček s květinami a fotografií.

Návštěvníci ani novináři v objektu nemohli fotografovat ani natáčet. Na přísný zákaz pořizování jakýchkoliv obrazových záznamů upozorňovala cedule stojící u vchodu do zahrady ambasády.

Strach už nemají

Suchdolští obyvatelé se přišli podívat zejména ze zvědavosti. „Chtěl jsem vidět, jak to tu vypadá, a využil jsem toho, když to normálně není možné," řekl Jaroslav Novák. Většina z návštěvníků uvedla, že strach z ambasády nemá.

Do budovy přišel i starosta Suchdolu Petr Hejl. Překvapilo ho, jak řekl, že v budovách mají Palestinci spousta křesťanských symbolů. V budově jsou například sošky Krista nebo vyobrazení poslední večeře.

Zástupci ambasády již 6. února označili výbuch za neúmyslné nedopatření, stejně i držení nezaregistrovaných zbraní v nové budově. Bývalý velvyslanec byl smrtelně zraněn na Nový rok. Příčinu výbuchu stále vyšetřuje policie. Zbraně, které policie po výbuchu nalezla, poskytly podle Fahila české instituce palestinským představitelům v 80. letech jako dar nebo byly poskytnuty ministerstvem vnitra k ochraně palestinských delegací.

Do budovy se palestinské zastoupení nedávno stěhovalo z Troji. Kvůli novoročnímu incidentu začali proti umístění palestinské ambasády protestovat někteří místní obyvatelé. V diskusi na zastupitelstvu se řešily izraelsko-palestinské vztahy, situace na Blízkém východě, terorismus, ale i stav chodníku u budovy velvyslanectví, veřejné osvětlení, městský kamerový systém nebo kamera v areálu velvyslanectví.