Pietní shromáždění se uskuteční u pomníku obětí režimu na Újezdu a v pankrácké vazební věznici. Večer se pak v Museu Kampa a na přilehlé náplavce uskuteční happening, kde příchozí budou moci zapálit za oběti komunismu svíčky.

Uctění památky obětí na někola místech v Praze

Jako první se památce těch, které připravil o život komunistický režim, pokloní od 10:00 lidé u pomníku obětem komunismu na Újezdu. Mezi zúčastněnými nebude chybět ani ministr pro lidská práva Jan Chvojka, který bude mít projev.

Ilustrační foto.
Lidé na Vyšehradském hřbitově uctili památku Milady Horákové

Zhruba o tři hodiny později na oběti politických komunistických procesů vzpomenou lidé v areálu pankrácké vazební věznice, kde byla Horáková 27. června 1950 popravena za vykonstruované spiknutí a velezradu.

Horáková se účastnila protinacistického doboje

Právnička a národně socialistická poslankyně Milada Horáková se účastnila protinacistického odboje, byla kvůli němu vězněna v koncentračních táborech. V roce 1949 byla zatčena a v červnu 1950 odsouzena ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Zároveň byla jedinou českou ženou popravenou při politických procesech v 50. letech. Kvůli své neústupnosti při svém soudním jednání se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

Milada Horáková.
Osud Horákové a dalších obětí komunismu připomene týdenní kampaň

Památku Horákové a dalších obětí komunismu připomínala už od minulého úterý týdenní kampaň platformy Bez komunistů.cz, která ji nazvala Jdu s hlavou vztyčenou. Odkazovala tak na slova Horákové, která je napsala v den své popravy. Lidé se do kampaně mohli zapojit mimo jiné i nošením pamětní stužky - konopného provázku jako symbolu oprátky. Dnes akce vyvrcholí na Kampě výtvarným happeningem s názvem Světlo pro Miladu Horákovou.