Úřad budovu loni vypůjčil Tereze Virtové jako fyzické osobě, protože Klinika tehdy ještě nebyla spolkem ani jinou právnickou osobu. Ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu ji dnes znovu vyzvala, aby přestala budovu neoprávněně užívat. „Každý den se smluvní pokuta navyšuje o 1000 korun," uvedl Ležatka.

Aktivisté, kterých se na podporu centra sešla asi stovka, měli s sebou transparenty s různými přepočty, co za 40.000 korun zaplacených jako pokuta bylo možné pořídit. Šlo například o elektřinu na dva roky, 160.000 semínek ředkviček, 200 kilogramů tofu nebo 240 kilometrů toaletního papíru. „Peníze jsme vybrali od příznivců. Přijde nám ale škoda je vydávat na pokutu, když mohli jít na zvelebení Kliniky," dodal Novák.

Po skončení smlouvy squatteři v budově dál zůstávají protiprávně. Za poslední týden je z ní dvakrát vyvedla policie poté, co anonym nahlásil v objektu bombu. V pátek bude o osudu budovy jednat s majetkovým úřadem pražský magistrát. V obnovené koaliční smlouvě se vedení hlavního města zavázalo, že se budovu pokusí získat do svého majetku a poskytne ji ve výběrovém řízení neziskovým organizacím. Dům chce i opravit, do začátku rekonstrukce by podle úterního vyjádření radního Karla Grabeina Procházky (ANO) aktivisté mohli zůstat.