"Chceme najít nadšené dobrovolníky, kterým není lhostejná současná politická situace a chtějí pomoci lidovcům a starostům k úspěchu ve volbách," uvedl koordinátor dobrovolnické kampaně Marcel Ladka. "Z příkladů v okolních zemích vidíme, že je naprosto přirozené aktivně se zapojovat do veřejného života a podílet se na něm," doplnil.

Lidovci a Starostové se podle Hrušové inspirují Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové, která podobný koncept kampaně využila letos v zemských volbách v Sársku, Šlesvicku-Holštýnsku a Severním Porýní-Vestfálsku. Zaregistrovaní dobrovolníci se před začátkem hlavní fáze kampaně zúčastní vzdělávacích seminářů a sejdou se i s kandidáty koalice.

Jiří Zimola
Zimola pryč z kandidátky? I Zaorálek by hlasoval pro jeho vyškrtnutí

KDU-ČSL a STAN jednaly o vzniku volebního spojenectví od loňského prosince. V dubnu se dohodly, že uzavřou koalici. Znamená to, že pro vstup do Sněmovny budou muset získat nejméně deset procent hlasů, zatímco v případě zařazení zástupců jednoho uskupení na kandidátky druhého by stačilo jen pět procent. Vedení lidovců i starostů jsou ale přesvědčena, že se zvýšený volební práh podaří překonat.

Teoreticky by ještě vznik volební koalice, která minulý týden představila společné logo, mohl zvrátit víkendový lidovecký sjezd. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je ale přesvědčen o tom, že jeho straničtí kolegové dubnovou dohodu potvrdí.

Řidič osobního vozu naštěstí vyvázl bez zranění.
Další srážka! S tramvajovými nehodami se v Ostravě roztrhl pytel