VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lihovar v Trmicích přes zákaz vyrábí dál

Ústí nad Labem - Trmický lihovar vyrábí dál – to je výsledek kontroly, kterou ve čtvrtek mezi devátou a jedenáctou hodinou provedl ve frimě Martin Sommer z trmického stavebního přadu.

6.8.2009 1
SDÍLEJ:

Martin Sommer ze stavebního úřadu v TrmicíchFoto: DENÍK/Petr Sochůrek

„Situace je taková, jakou jsme předpokládali,“ řekl Sommer.

VŠE O TRMICKÉM LIHOVARU ČTĚTE ZDE

„Oni se vymlouvají, že musí sjet zásoby, ale zákony platí pro všechny. Povolení skončilo posledním červencem,“ dodal.

Ředitel lihovaru Pavel Novaha už v úterý upozornil, že v lihovaru jsou zásoby ještě za dvanáct milionů korun a stojí před rozhodnutím, zda okamžitě utlumit výrobu, jak po něm požaduje stavební úřad, a uložené obilí odepsat, nebo riskovat pokutu.

Ta podle Sommera určitě přijde. Jaké závěry z kontrolvy vyplynou, však nebyl zatím s to sdělit.

Jak šel čas v případu trmického lihovaru:

Následující přehled ukazuje jak ústecký oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dva roky řeší problémy spojené s lihovarem:

11.6.2007 -
Vydáno integrované povolení pro zkušební provoz.

15.11.2007
– Podnik obdržel povolení k prozatímnímu užívání stavby Městským úřadem v Trmicích, odborem výstavby, dopravy a životního prostředí.

14.1.2008 – První upozornění ze strany Městského úřadu Trmice na zápach z lihovaru.

15.1.2008 První kontrola ČIŽP. Dle této kontroly měl zápach údajně pocházet z nestandardního provádění zpracování výpalků. Ze sušáren vystupoval zapáchající materiál tmavé barvy, nevyhovující konzistence, nevhodný pro další zpracování (peletizaci). Materiál byl postupně ukládán na korbu nákladního vozidla a do big-bagů a odvážen.

20.2.2008
– Zahájeno správní řízení o pokutě za to, že provozovatel dlouhodobě provozoval výrobní zařízení, tak, že se při tom do ovzduší uvolňovaly ve velké míře zapáchající látky. Jednalo se o nebezpečný stav ohrožující kvalitu ovzduší a o výskytu tohoto stavu nepodal lihovar ČIŽP zprávu. Tím porušil povinnosti stanovené zákonem o ochraně ovzduší.

22.1, 25.1, 12.2., 28.2. 2008
– Čtyři kontroly ČIŽP zjistily, že situace se nelepší. Během kontrol bylo zjištěno, že zápach pochází nejen z volného vysypávání materiálu, ale především, že je důsledkem neúčinného čištění brýdových par odcházejících ze sušáren výpalků.

18.3.2008
– Inspekce vydala rozhodnutí o pokutě a 4.4.2008 nabylo právní moci. (50 000 Kč)

Počátek května 2008
- Instalace dvou dezodorizačních jednotek na výstupu ze sušáren, i přesto je opět zaznamenáván zápach.

28.5.2008 – Na základě předchozích projednávání s ČIŽP stavební úřad Městský úřad Trmice, odbor výstavby, dopravy a životního prostředí, nepovolil prodloužení prozatímního užívání, a to až do doby instalace kondenzátoru brýdových par (kondenzovaná vodní pára).

4.8.2008 - Kontrola ČIŽP zjistila, že je kompletně nainstalován kondensátor par, na základě této kontroly se ČIŽP kladně vyjádřila k uvedení zdroje do opětovného zkušebního provozu do konce roku 2008.

Počátek srpna 2008
- Vydáno Městským úřadem Trmice, odborem výstavby, dopravy a životního prostředí povolení ke zkušebnímu provozu a to do 15.1.2009.

Od poloviny srpna 2008
- Další stížnosti obyvatel Trmic a přilehlých obcí na zápach.

18.9.2008, 14.10.2008 - Kontroly ČIŽP, při kterých je zjištěno, že technologie je stále provozována nestandardně a zápach tentokrát pochází ze samotné technologie kvašení - výroby biolihu. S provozovatelem bylo dohodnuto, že bude zasílat denní hlášení o provozování technologie, včetně upozornění na nestandardní situace a na, s tím související, možný výskyt zápachu. Dále bude provozovatel ČIŽP průběžně informovat o opatřeních, která přijme za účelem zamezení úniku pachově postižitelných látek.

4.11.2008 – Přijata petice obyvatel města obyvatel Trmic a přilehlých obcí.

10.11.2008 – Jednání v lihovaru, na kterém provozovatel lihovaru seznámil ČIŽP s provedenými technickými opatřeními, která byla přijata od srpna do října kvůli omezení zápachu na úseku sušení a peletizace a fermentace.

Konec roku 2008 - Přetrvávaly technologické provozní problémy při procesu kvašení. Následkem toho byla produkce nadměrného množství výpalků o vysokém obsahu vody. Při jejich sušení docházelo k přetěžování sušáren a kondenzátor instalovaný za účelem omezení zápachu neměl dostatečnou kapacitu, a nebyl schopen taková množství brýdových par ochladit. Důsledkem toho byl výskyt zápachu. Dodavatel technologie se, dle sdělení provozovatele lihovaru, zavázal, že do konce března 2009 odstraní nedostatky v technologii.

22.12.2008 - Předal provozovatel lihovaru ČIŽP soupis a harmonogram opatření, která budou na technologii provedena během prvních měsíců roku 2009. Na základě tohoto soupisu ČIŽP souhlasila s povolením dalšího zkušebního o provozu lihovaru, a to od 16.1.2009 do 30.4.2009.

21.1.2009 - Provedla ČIŽP kontrolu plnění opatření, která se provozovatel zavázal realizovat do 15.1.2009. Tato část opatření byla v termínu splněna.

2.3.2009 – Lihovar sdělil ČIŽP, že realizoval i druhou část opatření s termínem do 28.2.2009. O tři dny později, ale ČIŽP zjistila něco jiného.

5.3. 2009 - ČIŽP provedla kontrolu provozu, během které byl cítit velmi výrazný zápach, zástupci lihovaru sdělili, že všechna opatření nebudou moct být z technických důvodů dokončena do konce března. Lihovarníci požádali stavební úřad o prodloužení termínu na realizaci opatření.

Duben 2009 - Během dubna proběhlo dvojí měření emisí pachových látek. Zjištěno, že došlo k významnému snížení zápachu, ale zároveň byl nalezen zatím nesledovaný výduch ze zdroje, na kterém bude nutné instalovat další zařízení ke snížení emisí pach. látek.

30.4.2009 -
Proběhlo ústní jednání k řízení o povolení dalšího zkušebního provozu - ČIŽP souhlasila s podmínkami, že zkušební provoz bude trvat nejdéle do 31.7.2009. Lihovar přitom požádal o zkušební provoz do 16.10. 2009. Rozhodnuto ČIŽP, že v intervalu jednou za 14 dní budou prováděna měření emisí a budou provedena opatření na nově zjištěném výduchu.

6.5.2009 - Nabylo právní moci povolení ke zkušebnímu provozu do 31.7.2009.

28.5. 2009 - Bylo provedeno další měření emisí pachových látek. Podle informací ČIŽP se provozovateli stále nepodařilo stabilizovat kvasný proces a provoz i nadále významně zapáchá.

Konec července 2009 – Lihovar nenaplnil podmínky, že nebude obtěžovat pachovými látkami a proto ČIŽP nesouhlasí s dalším zkušebním provozem.

Zdroj: Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí Ústí nad Labem

6.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies