Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality po zhruba šesti letech dokončili vyšetřování údajných daňových úniků v lounské společnosti Legios. Obvinili tři lidi spojené s firmou a na Vrchní státní zastupitelství Praze zaslali návrh na jejich obžalobu. Deníku to sdělil Jaroslav Ibehej, tiskový mluvčí zmíněného útvaru.

„Vyšetřování jsme již ukončili. Minulý měsíc jsme spisový materiál předali na Vrchní státní zastupitelství Praze. Dozorujícímu státnímu zástupci jsme navrhli podat obžalobu na tři obviněné osoby," sdělil Deníku.
Obvinění se týká trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Společnost Legios a „spřátelené" firmy měly ošidit stát na daních o více než sto milionů korun. K daňovým únikům mělo docházet při obchodování s komponenty pro opravy železničních vagonů.

V roce 2010 proběhly razie

Policisté v této věci v roce 2010 provedli razii v kancelářích firmy v Lounech. Detektivové se zajímali hlavně o dokumenty a údaje z počítačů v administrativní budově. Zároveň provedli obdobné prohlídky i na dalších místech v ČR – ve firmách, které se falešnými fakturami měly s Legiosem na údajných daňových únicích podílet.

Společnost Legios, bývalý Lostr, byl jeden z největších zaměstnavatelů v regionu. Pracují v něm stovky lidí. Firma v Lounech vyrábí a opravuje nákladní vagóny a lokomotivy.

Firma dluží miliardy

Společnost se v posledních letech několikrát přejmenovala, provázejí ji ekonomické problémy.

Slovenská Všeobecná úverová banka na podnik, který se v té době jmenoval Heavy Machinery Services (HMS), na podzim 2013 podala návrh na insolvenční řízení kvůli více než dvousetmilionové pohledávce. Pohledávky do řízení v celkové výši 3,285 miliardy korun nakonec přihlásilo 322 věřitelů. Tím se toto insolvenční řízení stalo jedním z největších v zemi.

Soud rozhodl o reorganizaci

Českobudějovický soud vyhlásil v březnu 2014 úpadek společnosti a povolil jeho řešení reorganizací.
S jeho průběhem nesouhlasila zmíněná banka, která tvrdí, že o žádnou reorganizaci nejde.

„Dlužník systematicky snižuje svou majetkovou podstatu, veškerou výrobní činnost převedl do nově založené společnosti Legios Loco. Soudem povolenou reorganizaci připravoval jen formálně a nikdy ji nemohl myslet vážně. Základní podmínkou reorganizace je spolupráce dlužníka, která v tomto případě naprosto chybí. Na to si opakovaně stěžuje i stávající insolvenční správkyně Petra Hýsková. Navíc reorganizovat společnost, která dnes reálně již nic nevyrábí, je vyloučené," uvedla banka v tiskové zprávě.

Insolvenci řešil nesprávný soudce

V minulých dnech Všeobecná úverová banka (VÚB) uspěla u odvolacího Vrchního soudu v Praze se svou žalobou, kterou napadala klíčové rozhodnutí v insolvenci společnosti HMS. Vrchní soud potvrdil, že ji řeší nesprávný soudce, kterému byla kauza přidělena mimo rozvrh práce. Teď ho musí nahradit soudce nový.

„Soudy potvrdily, co tvrdíme od samotného začátku. Že insolvenční řízení provází celá řada nestandardních a podezřelých kroků. Nyní může konečně insolvenční řízení probíhat jak předpokládá zákon – tedy aby došlo k rychlému a co nejvyššímu uspokojení věřitelů. Pod vedením nového soudce," uvádí banka.

Společnost je prý schopna závazky vypořádat

„Soud sice rozhodl o nepříslušném soudci, ale rozhodnutí schůze věřitelů o reorganizaci společnosti pořád zůstává v platnosti. VÚB, jako jeden z věřitelů, se dlouhodobě snaží proces reorganizace narušit a úspěšnou společnost tak tržně zlikvidovat. Bezprecedentní postup VÚB je vedený snahou dovést HMS do konkurzu, rozprodat ji předem připraveným zájemcům. Proces reorganizace je jedinou možností, jak reálně uspokojit věřitele," reagoval Michal Donath, mediální zástupce společnosti.

Společnost HMS podle jeho slov vykazuje kladný hospodářský výsledek a generuje z realizovaných zakázek dostatečný kapitál, kterým lze v rámci reorganizace vypořádat závazky vůči věřitelům.

Aktuálně podle jeho slov firma zaměstnává 311 pracovníků.