„Událost nám hlásili krátce po čtvrt na deset s tím, že údajně vrazila jen do plotu kolem sjezdovky. Na místě jsme ale zjistili, že náraz byl mnohem horší a dívka má všechny příznaky otřesu mozku. Kromě toho si stěžovala na silnou bolest v oblasti bederní páteře,“ uvedl člen Horské služby Šumava Josef Tischler. Záchranáři na místo povolali i Rychlou lékařskou pomoc z Vimperku a vzhledem k popisovaným bolestem i vrtulník leteckých záchranářů z Českých Budějovic.

Rychlá akce

Členové HS mezitím provedli základní ošetření a umístili lyžařku do vakuové matrace pro případ, že je skutečně zraněná páteř. Poté, co na místo dorazil lékař a dokončil vyšetření zraněné, jí záchranáři naložili do automobilu a odvezli na heliport v Churáňově, kde jí převzal vrtulník. „Ten ji transportoval na specializované lékařské pracoviště v Českých Budějovicích. Musím říci, že akce byla úspěšná a velice rychlá, i když letové podmínky měli letečtí záchranáři podle našich informací velice špatné.

Pacientka ale byla převezena bez zdržování a bez otřesů, které by pro poraněnou páteř mohly být osudné,“ řekl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že i když lyžařka měla přilbu, je její stav vážný. „Znovu upozorňuji na nutnost dodržování Desatera FIS pro pohyb na sjezdových tratích. Pokud tyto zásady budou lyžaři respektovat, minimalizuje se možnost, že ohrozí zdraví své i okolních jezdců,“ apeloval Janďura.