Do Špindlerova Mlýna dorazilo o víkendu téměř 8000 lyžařů, k dispozici jim byl areál Svatý Petr a sjezdovky na Medvědíně a na Labské, celkem asi 12 kilometrů sjezdových tratí. "Většina lidí přijela v sobotu, kdy bylo fantastické počasí," uvedl René Hroneš, marketingový a obchodní ředitel areálu Špindlerův Mlýn. Podle něj ve srovnání s předchozími dvěma až třemi roky je letošní začátek sezony rozhodně nejlepší.

Tisíce lidí dorazily i do lyžařských areálů v Libereckém kraji. Poprvé se rozjely vleky na nejdelší sjezdovce v kraji v Rokytnici nad Jizerou, kterou během víkendu navštívilo až 2500 lyžařů, i v Benecku. Tam je navíc k dispozici i více než 20 kilometrů lyžařských tratí. Zhruba 2,5 kilometru tratí mají lyžaři k dispozici na libereckém Ještědu. Naopak v Ústeckém kraji byl zájem lyžařů minimální, zjistila ČTK.

V lyžařských areálech v Karlovarském kraji byly v provozu všechny hlavní skiareály na Klínovci, Bublavě, Božím Daru, v Potůčkách a Plešivci. I tam byla návštěvnost na začátku sezony slušná. Například do největšího areálu Klínovec, kde leží v průměru 80 centimetrů sněhu a v provozu je přes pět kilometrů sjezdovek, přijelo přes 2000 lidí. Pro běžkaře je však na hřebenech Krušných hor zatím málo přírodního sněhu.

V Plzeňském kraji se dá zatím lyžovat jen ve čtyřech areálech na Železnorudsku. V provozu jsou sjezdovky na Špičáku, Nad Nádražím, na Belvederu a na Samotách. Například na Špičák přijela za oba dva dny téměř tisícovka lidí. I tady si zatím musejí běžkaři na sezonu počkat.

Čtěte také: DVA POHLEDY: Drahé české hory. Nevyplatí se cizina?

Provozovatelé lyžařských středisek v Jihočeském kraji se shodují, že návštěvnost na začátku sezony je v porovnání s předchozími sezonami výtečná. Například do Skiareálu Lipno přijelo o víkendu zhruba 1200 lyžařů, na nápor zájemců se však středisko teprve připravuje. Na Vysočině byla podle provozovatelů návštěvnost slabší, ovlivnit to mohl i závod Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Skiareály ve středních Čechách hlásí o tomto víkendu nižší návštěvnost. Podle provozovatelů jde ale o běžný jev před vánočními prázdninami, kdy začne hlavní sezóna. Provozovatel skiareálu Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku Jaroslav Krejčí ale má z víkendu radost. ČTK řekl, že návštěvnost se pohybovala v průměrných hodnotách, a to kolem 600 lidí za den. "Na nic se nečekalo, všechno pěkně fungovalo, byla příjemná atmosféra," řekl Krejčí. O víkendu se lyžovalo ve třech středočeských areálech ze čtyř. Podmínky pro lyžování jsou podle provozovatelů ideální.

Lyžovalo se také na Moravě, i tady se zdejší areály plnily především v sobotu. Například v Beskydech do největšího lyžařského areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku zavítalo o víkendu okolo 2500 lidí. V Olomouckém kraji si kromě areálů v Jeseníkách mohli zalyžovat lidé i v nižších polohách, i tam zájemcům nabídli ideální sněhové podmínky. Do hor se o víkendu vydala i řada běžkařů. Poměrně slušnou návštěvnost hlásí za uplynulý víkend i areály ve Zlínském kraji. Například na Troják přijelo o víkendu zhruba 350 lyžařů, na svazích tam leží 70 až 150 centimetrů sněhu. Kyčerku ve Velkých Karlovicích navštívilo asi 700 lyžařů. Na Vsetínsku si na své přišli i běžkaři, upravené jsou například trasy na Pustevnách.

Přečtěte si: Na Vysočině se bude lyžovat na pěti sjezdovkách