„Podepsala jsem petici, která se staví proti povinným kvótám pro migranty. Důvodem mého podpisu petice byla obrana křesťanských hodnot," uvedla Chalánková v tiskové zprávě. Doplnila, že s hnutím předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky, který byl minulý týden obviněn z podněcování k nenávisti vůči muslimům kvůli výrokům na facebooku, nespolupracuje a jejich akcí se neúčastní.

„Nikdy jsem nepodporovala a ani nebudu podporovat žádná extremistická hnutí. Zneužití fotografie s mou osobou k propagaci tohoto hnutí považuji za nehorázné," konstatovala.

„Nemáme žádnou zásluhu na tom, že nějaký snaživý redaktor po jejím zvolení do nejvyššího vedeni TOP 09 tuto fotografii vyhledal a zveřejnil," uvedl Štěpán v reakci na prohlášení místopředsedkyně. Za ubohé označil, že byla zřejmě stranickými kolegy přinucena k sebekritice.

Uprchlíkům je nutné pomoct

Chalánková také zdůraznila, že její názory na téma migrace odpovídají stanoviskům TOP 09. Na víkendovém sněmu strany, který Chalánkovou zvolil do úzkého vedení, několikrát zaznělo, že uprchlíci utíkají před vrahy, a je proto nutné jim pomoct.

Petice, kterou Chalánková v létě podepsala, žádá po vládě, aby odmítla veškeré návrhy na zavádění povinných kvót pro uprchlíky. Udělování azylu by podle ní mělo zůstat v kompetenci národních států. Kabinet ve stejném duchu při jednáních v Bruselu postupoval. Petice argumentuje obavou před „hromadným přijímáním kulturně velmi odlišných, zejména muslimských imigrantů", a to kvůli bezpečnostním a ekonomických rizikům.

Zástupci spolku Blok proti islámu předali petici proti povinným kvótám v červnu poslaneckému klubu hnutí Úsvit a požádali o její veřejné projednání sněmovním petičním výborem. Během tří týdnů ji podepsalo více než 45.000 lidí.