Čaniga tvrdil, že byl jednatelem likérky, ale bez pravomocí. Prý pouze chodil po úřadech, a to po předchozích instrukcích od Březinových. O výrobě podle Čanigy rozhodoval Tomáš Březina, který podle něj určil, kolik alkoholu se prodá oficiálně a kolik bez daně. "Peníze se dávaly Tomášovi, někdy Radkovi," uvedl Čaniga. V likérce podle něj zůstaly jen peníze nutné na provoz, zaměstnanci včetně Čanigy prý byli placeni od hodiny. "Někdy jsme dostali odměny, horentní zisky jsme z toho ale neměli," dodal Čaniga s tím, že měl 20.000 až 30.000 korun. Líh se skladoval v tajných nádržích, vozil se z Březinovy firmy Morávia-Chem.

Podle státního zástupce Roberta Henzela byla Likérka Drak hned na druhém místě ve skupině po společnosti Morávia-Chem. Škoda na daních v likérce v letech 2003 až 2012 podle něj dosáhla nejméně 1,29 miliardy korun. V Likérce Drak se podle Henzela zpracovalo nejméně přes pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit. Čaniga ale množství uvedené obžalobou označil za nesmysl. Podle něj se takové množství alkoholu na linkách ve Chvalčově nemohlo vyrobit.

Metanolová kauza

Kromě Čanigy před soudem stanuli i někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Verdana Robert Sedlařík. Nápoje Cyrano podle obžaloby fungovala jako výhradní distributor Likérky Drak do dubna 2008, pak ji nahradila Verdana. Sedlařík byl už dříve odsouzen na 5,5 roku za daňový únik a za podíl na metanolové kauze.

Nagy u soudu řekl, že Nápoje Cyrano měly 150 až 200 odběratelů. Asi 80 procent z nich podle něj odebíralo nelegální alkohol. Objednávka podle něj většinou počítala s odběrem deseti procent legálního a 90 procent nezdaněného alkoholu. Litr čtyřicetiprocentního nelegálního alkoholu stál 80 až 110 korun, zdaněného 160 až 180 korun, řekl Nagy. Obchodní zástupci podle něj od začátku věděli, že budou prodávat i nelegální alkohol. Vinu přiznal i Sedlařík. On i Nagy tvrdili, že je řídil Tomáš Březina.

Bývalým zaměstnancům hrozí až deset let vězení

Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo běžné sazby až deset let jim tak hrozí o třetinu vyšší horní hranice sazby. Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni bývalí zaměstnanci distribučních firem Nápoje Cyrano a Verdana Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až deset let vězení. Hlavní líčení pokračuje v úterý.

Druhou distribuční větví v kauze je případ otce a syna Pražanových, kteří byli za obchody s Březinovým lihem pravomocně odsouzeni na devět let. Policie v další větvi vyšetřuje i bývalého majitele frýdecko-místecké likérky AB style Milana Antoniaziho, obžaloba zatím podána nebyla. Zákulisí obchodů s nelegálním lihem začal odkrývat mladší Březinův bratr Tomáš během vyšetřování lihové mafie. Soud mu jako spolupracujícímu obviněnému uložil nejnižší trest, čtyři roky vězení. Nejvyšší trest, 13 let, dostal jeho bratr Radek. Ostatních pět mužů bylo potrestáno šesti až 12 lety vězení, další muž dostal podmínku. Kvůli odvolání obžalovaných i státního zástupce se hlavní větví kauzy bude zabývat vrchní soud. Škoda podle rozsudku dosáhla 6,39 miliardy korun.