Problém potvrdila Kateřina Dobešová z radnice Brna-středu. „Na místo jsme vyslali kontrolu ze stavebního úřadu. Zjistila, že stavba podléhá stavebnímu povolení i územnímu řízení," uvedla Dobešová.

Václav Klaus
Veřejné urážky? Václav Klaus: Zeman a Sobotka si to mají vyříkat v zákulisí

Maketa Německého domu
∙ Vznikla v půlce května pro festival Meeting Brno.
∙ Stojí na místě bývalého Německého domu, který lidé zbourali po druhé světové válce.
∙ Jednadvacet metrů vysokou konstrukci navrhla architektonická kancelář Chybík+Krištof.
∙ Turistické informační centrum získalo povolení pro zábor veřejného prostranství, potřebovalo ale také stavební.

Turistické informační centrum, které za stavbou připomínky stojí, zatím nemusí konstrukci odstranit. „Stavební úřad zahájil řízení, turistické informační centrum má šanci požádat o dodatečné povolení," doplnila Dobešová.

Turistické informační centrum se nyní snaží dodat stavebnímu úřadu všechny potřebné dokumenty. „Máme na to třicetidenní lhůtu. Musíme například doložit, že stavba neodporuje územnímu plánu nebo že není na pozemku, kde by byla zakázaná," vyjmenovala část podmínek mluvčí centra Adéla Nováková.

Podle Kerndla kvůli chybějícímu povolení není jisté, jestli návštěvníkům náměstí od jednadvacet metrů vysoké konstrukce nehrozí riziko. „Je to přitom samo město, kdo stavby posuzuje," poukázal Kerndl.

V Karlových Varech byla dokončena nová odbavovací hala Horního nádraží. Práce na úpravách kolejiště a peronů ale ještě pokračují.
Nové čekárny či toalety. Železničáři utratí za rekonstrukce půl miliardy

Podle Dobešové z radnice Brna-středu se ale turistické centrum o bezpečnost stará. „Ochranu zdraví jsme zajistili nepřetržitým dozorem. Přes den ho zajišťují pořadatelé festivalu Meeting Brno, pro který stavba vznikla. Od večera do rána hlídají zaměstnanci bezpečnostní agentury," řekla Dobešová.

Problémy měla už dříve i jiná dočasná stavba v Brně. Tribuny pro hokejové hry za Lužánkami povolila královopolská radnice jako cirkusový stan. „Úředníci usoudili, že stavba dočasného stadionu je cirkusový stan, ale to v žádném případě není," kritizoval tehdy postup úřadů zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak