Kdy jste se dozvěděli, že by je mohli pustit na kauci?
Náznaky tu byly už v pondělí, ale to jsme nevěděli žádné podrobnosti, ani jestli budou muset zůstat v Řecku, nebo je pustí domů. Pak mi v úterý volal syn a potvrdil, že je pustí do Čech. Pak to bylo na internetu, a už to jelo.

Myslíte, že se tím celá ta kauza a jedno období Ivanova života konečně uzavře?
Pravděpodobně to nebude uzavřeno, je to jen propuštění na kauci.Věříme, že to dobře dopadne.

Kolik ta kauce činí přesně?
Je to pět tisíc euro za osobu. Kluci samozřejmě ty peníze u sebe nemají, ale rodiny se o to postarají. To zřejmě by jinak nebylo ani možné zaplatit.

Jaké jste měli pocity, když jste se to dozvěděli?
Obrovská úleva. Všichni jsme se radovali, to je jasné. Ještě se budeme radovat, až Ivana uvidíme na letišti. Na tento moment jsme čekali strašně dlouho.

Je tam pořád ta nedůvěra ve smyslu: „… dokud ho neuvidím na vlastní oči, neuvěřím tomu", nebo jste optimistka?
Takhle už o tom neuvažuji, ale až bude doma v Čechách, budu spokojenější. Pokud vím, tak řecký premiér tu informaci telefonoval našemu premiérovi, tak snad to není jen prázdné gesto.

Co na to říká Ivanova rodina?
Snacha je samozřejmě šťastná, že bude mít manžela doma. Vnučka už se na tátu také moc těší, pro ně to bylo nejtěžší.

Jak reagovalo vaše okolí, když se ta zpráva objevila?
Málem se nám zavařil mobil. Všichni volali a posílali SMS. Spousta lidí nás podporovala a držela palce. Teď se radují s námi. Je to velmi milé. Všem moc děkujeme.

Prý vás oslovovali i lidé na ulici?
Musím říci, že mi podporu vyjadřovaly i prodavačky v obchodech. Říkaly, že nám drží palce, aby to brzy a dobře skončilo. Když člověk cítí, že není sám, je to příjemné.

Jaké má Ivan plány, přijede se taky podívat do rodného Ústí?
Říkal, že si určitě udělá čas, aby se sešel s přáteli v Ústí, které celé roky neviděl. Uvidíme, jak mu to vyjde, ale asi bude mít ze začátku dost práce a bude chtít věnovat čas nejprve rodině, kterou zhruba půl roku neviděl.

O co v případu zadržených šlo?

Dva Češi, v Řecku na ostrově Lemnos zadržovaní za údajnou špionáž, byli propuštěni na kauci. Počátkem týdne o tom telefonicky informovala premiéra Petra Nečase řecká strana. Oba vývojáři počítačových her, Ivan Buchta a Martin Pezlar, se měli vyzvědačství dopustit v létě focením vojenských objektů coby podkladu pro další díl oblíbené herní série Arma.