Sociální demokraté také navrhují, aby sněmovna o vydání Ratha hlasovala na začátku své zářijové schůze, nejspíš ve středu dopoledne. Podle Sobotky je pravděpodobné, že exhejtman i nyní využije možnosti oslovit před hlasováním o vydání plénum sněmovny.

„Sejdeme se v prostorách sněmovny, předpokládám, že to bude jedna ze zasedacích místností," řekl Sobotka. Mandátový výbor tedy nezopakuje model, který byl využit při první policejní žádosti o Rathovo vydání na jaře. Tehdy se členové výboru s vazebně stíhaným poslancem sešli v zařízení ministerstva vnitra v Praze na Spiritce.

Policie v červenci požádala sněmovnu o vydání Ratha ke stíhání pro tři další skutky. Týkají se nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců v kladenské nemocnici a dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice. Už před prázdninami byl poslanec vydán ke stíhání kvůli korupci při rekonstrukci zámku v Buštěhradě.

Rath bude podle Sobotky právě na výboru zřejmě dotázán, zda si opět přeje vystoupit také před celou sněmovnou. „Podle mého názoru by mu to mělo být umožněno vzhledem k tomu, že se jedná o nové obvinění, které nebylo projednáváno minule," poznamenal předseda ČSSD. Předpokládá přitom že poslanecký klub jeho strany se u této nové policejní žádosti zachová stejně jako při posledním hlasování o vydání Ratha či při hlasování o vydání Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli kauze letadel CASA a opět bude hlasovat pro zbavení imunity.

Jako předseda ČSSD přitom Sobotka nechce vstupovat do nynějšího jednání mezi poslaneckými kluby o podobě blížící se schůze sněmovny, na které mají být kromě policejní žádosti o Rathovo vydání projednávány také senátem vrácené vládní předlohy vyrovnání s církvemi a zvyšování daně z přidané hodnoty.

„Příliš nezáleží na pořadí, v jakém budou jednotlivé body projednány. Ale vládní koalice musí počítat s tím, že debata k církevním restitucím a k DPH nebude jednoduchá. Budou kritická vystoupení, možná budou kritická vystoupení i členů vládní koalice," podotkl Sobotka. Stát se podle něj do schůze může mnohé, sociální demokraté prý zvláště z ODS premiéra Petra Nečase cítí poměrně silný odpor k vládním návrhům.

Podle ČSSD je proto logické zařadit hlasování o Rathovi na počátek schůze a pak se soustředit na ostatní témata. Sobotka připomněl, že sněmovna se bude zabývat také zákonem, který se týká spuštění důchodové reformy. „My máme informace, že příprava spuštění druhého pilíře má zpoždění a že může hrozit minimálně podobný kolaps, jaký jsme zažili u úřadů práce. Potřebujeme jasné informace ze strany vlády, ministra (práce a sociálních věcí Jaromíra) Drábka (TOP 09), jaká je realita," varoval Sobotka. Kolaps druhého pilíře reformy by totiž podle ČSSD měl „nedozírné následky pro penzijní systém na dlouhá léta dopředu".