Na tiskové konferenci v Českých Budějovicích to řekl ministr vnitra Jan Kubice. Tymošenko podle něj zažádal o azyl již před několika měsíci. Někdejší premiérka Tymošenková byla loni na Ukrajině odsouzena na sedm let v procesu, který Západ ostře kritizoval jako politicky motivovaný. Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg doufá, že udělení azylu nezhorší české vztahy s Kyjevem. Premiér Petr Nečas zdůraznil, že rozhodování o udělení azylu není v ČR politické.

Podle Kubiceho by azyl pro manžela Tymošenkové nijak neměl ovlivnit vztahy mezi Českou republikou a Ukrajinou. „Dnešní rozhodnutí je rozhodnutí ministerstva vnitra a ne ministerstva zahraničních věcí. To znamená, že jde o vnitřní záležitost České republiky,“ řekl.

Žádné podrobnosti o azylu pro Tymošenka Kubice neuvedl. „Ministerstvo vnitra zásadně o průběhu azylového řízení nepodává žádné informace. Sdělujeme pouze, zda žadatel uspěl, nebo ne,“ dodal.

Předseda české vlády Nečas v reakci na udělení azylu zdůraznil, že rozhodovací procedura není v ČR politická. „My do toho nezasahujeme,“ vzkázal z Paříže, kde je nyní na zahraniční návštěvě. Podle Nečase není posuzování žádosti o azyl založeno na politických kritériích, ale na kritériích správních, která hodnotí odborníci. „Ti posuzují, zda danému člověku hrozí v jeho zemi politicky motivované pronásledování,“ dodal premiér.

Schwarzenberg věří, že to nenaruší dobré vztahy

Ministr zahraničí Schwarzenberg řekl, že mu nepřísluší komentovat rozhodnutí jiných českých orgánů. „My na každý pád jsme přátelé Ukrajiny, tak doufám, že nebudou nějaká opatření, která opravdu nejsou na místě,“ uvedl.

Udělení azylu zatím nekomentovalo ukrajinské velvyslanectví v Praze. Médiím to sdělil jeho tiskový odbor. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí v Kyjevě v první reakci na zprávu o udělení azylu poznamenal, že není žádný důvod, proč by se ukrajinští občané měli obracet na cizí státy s žádostmi o poskytnutí politického azylu.

Když Praha loni udělila azyl někdejšímu ukrajinskému ministrovi Bohdanu Danylyšynovi, reagovala Ukrajina vyhoštěním tamního českého vojenského přidělence a jeho zástupkyně. Kyjev přitom uvedl, že se „dopouštěli akcí neslučitelných se svým diplomatickým postavením“.

Tymošenko sám přes právníka Serhije Vlasenka, který jeho ženu zastupuje před ukrajinskými soudy, vzkázal, že se k věci nyní nehodlá vyjadřovat.

Opoziční strana Vlast, v jejímž čele někdejší šéfka ukrajinské vlády stojí, dnes v Kyjevě zveřejnila prohlášení, podle kterého byla za Tymošenkovou žádostí o azyl v ČR snaha zmenšit tlak, který nynější ukrajinský režim vyvíjí na bývalou premiérku a její rodinu.

Podle ukrajinské vládní strany jsou za Tymošenkovým azylem peníze

Kyjev – Politický azyl Oleksandra Tymošenka v Česku je podle ukrajinské vládní Strany regionů motivován finančně. Manžel bývalé premiérky, který v ČR podniká, chtěl údajně v zahraničí „uklidit“ peníze, které jeho manželka získala od „politických sponzorů“. Ukrajinským médiím to dnes řekl poslanec Strany regionů Vadym Kolesničenko.

„Jde o pokus zajistit peníze, které Julija Tymošenková dostala od politických sponzorů za služby, které nestačila poskytnout,“ řekl Kolesničenko serveru Ukrajinski nacionalni novyny. Tymošenková má podle něj navíc společné obchodní zájmy s Bohdanem Danylyšynem, bývalým ministrem její vlády stíhaným na Ukrajině, který loni obdržel politický azyl v Česku.

„Hlavní ale je, že si nyní sponzoři a bývalí političtí partneři paní Tymošenkové začínají rozdělovat její finanční dědictví. Proto se s pomocí manžela snaží uchránit aspoň část svých prostředků v zahraničí,“ řekl ukrajinský poslanec.

Politolog Volodymyr Fesenko na zpravodajském webu Gazeta.ua napsal, že Tymošenkův azyl není motivován obavou před právním postihem, ale spíš politicky. „Tymošenko není vystaven hrozbě stíhání, není známo, že by byl předvolán k výslechům nebo riskoval zatčení,“ uvedl ukrajinský analytik. „Je ale možné, že před projednáním kauzy Julije Tymošenkové před Evropským soudem pro lidská práva se chtěli manželé Tymošenkovi připomenout.“