Nadále je hospitalizován. Jeho stav je vážný, podle dostupných informací jej zatím nelze probudit z umělého spánku. Výslech, který by měl objasnit okolnosti činu, by se mohl uskutečnit v příštím týdnu, řekla v pondělí mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Muži hrozí až 18 let vězení.

Konflikt mezi párem, který uzavřel manželství před osmi lety, se stal v noci na čtvrtek. Monyová, autorka tří desítek románů pro ženy, zemřela v důsledku pobodání. Při konfliktu byl její partner zraněn a skončil v péči lékařů. Motiv útoku není znám.

„V podstatě nic o něm nevíme. To hlavní bychom se měli dovědět z výslechu,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že po něm se rozhodne, zda bude manžel literátky obviněn z vraždy.

Obětí domácího násilí

Monyová podle některých médií neměla šťastné manželství, byla prý oběti domácího násilí, její partner ji údajně nejen ponižoval, ale také znásilňoval. Před smrtí výrazně zhubla. Podle svědků se chtěla s manželem rozejít.

Bydleli spolu v rodinném domě v Brně-Obřanech, kde se vražda stala. Monyová mu prý před časem koupila byt. Manžel se ale nechtěl s rozchodem smířit. Spisovatelka o celé situaci mlčela. Policii ona ani nikdo z jejich známých nekontaktoval.

Podle nepotvrzených informací manžel literáky po jejím zavraždění skočil z okna. Dopadl prý na kapotu osobního auta pod domem, který výrazně ztlumil pád. K mrtvé se proto vrátil, zranil se nožem a z okna objektu pak skočil ještě jednou. Vedrová tyto informace nepotvrdila ani nevyvrátila.

Monyová vydávala v poslední době své knihy ve spolupráci se svým manželem. Podle literárních vědců je tento postup u známých autorů zcela ojedinělý. Po smrti literátky patrně přejde větší část autorských práv na jejího manžela.