Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) upozornila, že nedávno s Babišem jednala o navýšení platů v sociálních službách o 5,1 procenta. Babišovi to připadalo příliš. „V pondělí pak pan ministr oznámil, že platy v sociálních službách zvedne rovnou o 24 procent. Já s tím samozřejmě vřele souhlasím. Podle něj se peníze dají nalézt v rámci úspor našeho resortu, které se nám podařilo vytvořit. Jedná se ale o tzv. nespotřebované prostředky Úřadu práce, které MPSV na sociální služby podle zákona použít nesmí," uvedla Marksová.

Michaela Marksová
Dočkají se přidání? Marksová žádá nárůst platů v sociálních službách

V rozpočtu ministerstva zůstalo ke konci dubna 5,21 miliardy nespotřebovaných výdajů. Z toho je pro samotné ministerstvo určeno 574 milionů korun. Z této částky připadá 374 milionů na IT systémy, takže zbývajících 200 milionů by mohlo být použito právě na financování sociálních služeb.

V případě Úřadu práce, který pod MPSV spadá, je částka nespotřebovaných výdajů 4,5 miliardy korun. Podle Marksové bylo při jednání o rozpočtu na letošní rok s ministerstvem financí dohodnuto, že nároky z nespotřebovaných výdajů budou letos použity ke krytí výdajů Úřadu práce. „Tyto výdaje nelze podle zákona použít k financování výdajů jiné organizační složky státu, a nejsou tedy k dispozici pro dofinancování sociálních služeb," uvedla Marksová.

Michaela Marksová
Marksová pro Deník: Trvám na zvýšení přídavků aspoň o tři stovky

Babiš v pondělí představil první návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Rozpočet rok počítá s růstem důchodů, platů, sociálních a nemocenských dávek i rozpočtu ministerstva obrany.