Roztoč byl iniciátorem obnovení tradice masopustu v Roztokách. U počátků stála Jitka Tichá. Počet dobrovolníků postupně stoupá, nyní jich je už okolo stovky. "Příprava začíná půl roku předem," uvedla Macurová. Za úspěch pokládá především to, že v Roztokách vznikla komunita, která se zvětšuje a podílí se na společenském životě města. Lidé se na masopust každý rok vracejí a přicházejí i další generace.

Čtěte také: Vydejte se na žižkovskou pouť nebo za vodníky do zoo

Chystání obnáší nejen organizaci, ale také třeba šití kostýmů, pečení, vaření a podobně, zapojují se celé týmy. Inspiraci pořadatelé čerpají i ze zahraničí, podařilo se navázat spolupráci například s Francouzi, Brity, Maďary a Belgičany. Program je tak podle Macurové každý rok originální. Letošní novinkou je zakončení a nejen hudební program ve vytápěném šapitó a také masopustní pivní speciál.

Mezi veřejností jsou oblíbené snadno oblékatelné masky 

Zájemci si mohly masky půjčit i na místě, sdružení jich má ve fundusu kolem 150 a každý rok přibývají další, například od místních kroužků. Ve fundusu je přibližně 60 velkých kašírovaných masek. Úspěch mají například velké masky jako sova nebo prase, které jsou až na dvoumetrové konstrukci.

Mezi veřejností jsou podle Macurové oblíbené hlavně snadno oblékatelné masky a také dětské masky, které lze dát na čepici. Maškary v Roztokách tradičně procházejí městem, začátek je u zámku, zakončení na Holém vrchu, kde se setkávají průvody z Roztok, Únětic a Suchdola. Nechybí ani masopustní tradice, poprava Klibny.