„Na to, aby se peníze dostaly do rukou té, pro kterou byla sbírka uspořádána, není právní nárok: magistrát hlavního města Prahy si je může klidně ponechat," uvedla Samková. Rulíková oponuje, že klub výtěžek sbírky do rozpočtu Prahy převedl podle zákona a rada města je podle jejích informací Kiňové převede. Děti se narodily v červnu 2013, rodina žije v Milovicích na Nymbursku. Veřejnou sbírku klub vyhlásil měsíc před narozením paterčat.

Sbírka byla ukončena k loňskému 17. dubnu na žádost Samkové poté, co Kiňová v lednu po neshodách ukončila s klubem spolupráci. Do rozpočtu Prahy, která sbírku povolila, klub podle Rulíkové výtěžek převedl, protože se se Samkovou nedokázal domluvit na převodu darem. Převod na účet pro matku znamená, že peníze bude danit a budou se zohledňovat při výpočtu sociálních dávek, upozornila Rulíková.

Vydání sbírkových peněz

Samková dnes uvedla, že Kiňová se žalobou o vydání sbírkových peněz obrátila na soud, který zatím o věci nerozhodl. Darování podle Samkové nebylo možné, protože klub byl pouze správcem vybraných peněz, nikoliv vlastníkem, takže výtěžek mohl pouze převést. O určení opatrovníka dětí, které podle Rulíkové klub předpokládal, aby se předešlo danění peněz, se nikdy nejednalo, tvrdí Samková. Doplnila, že neví o ustanovení, podle nějž by Kiňová měla peníze danit a přiznávat při výpočtu dávek.

Klub ze sbírkových peněz v minulosti částečně platil třeba terénní pracovnice v rodině s paterčaty. Podle Samkové s nimi rodina ukončila spolupráci kvůli nedostatečnému právnímu ošetření vztahu těchto pracovnic s Kiňovou.

První česká paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel přišla na svět císařským řezem 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze. Děti se narodily v pořádku, na svět se všechny dostaly za pět minut. Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je jedna ku 48 milionům. Na celém světě žije zhruba 800 paterčat, spontánně z nich bylo počato víc než 130.