"Soud prvního stupně velmi správně vystihl, že pro rozhodnutí soudu je významný stav, který je zde dán v době jeho rozhodnutí (…). Pokud v průběhu řízení došlo k tomu, že výtěžek ze sbírky byl na základě správního rozhodnutí vydán magistrátu, pak v okamžiku rozhodování soudu už není možné uložit žalovanému povinnost, aby sbírkové peníze vydal žalobkyni," vysvětlila předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Jana Knotková důvod pro zamítnutí žaloby.

Podle pravomocného rozhodnutí navíc musí Kiňová uhradit klubu náklady vynaložené na právní zastoupení v odvolacím řízení, které činí 26 800 korun. Peníze soud klubu přiznal proto, že Kiňová řízení svým odvoláním bezúčelně protahovala i poté, co peníze ze sbírky už obdržela.

Dalibor Dědek
STAN podpoří miliardář Dalibor Dědek, možná bude i kandidovat

Sbírku na podporu životních nákladů paterčat vyhlásil a organizoval klub, s nímž však Kiňová po neshodách ukončila v lednu 2015 spolupráci. Sbírka pak byla na žádost ženiny advokátky Kláry Samkové uzavřena, zbylo v ní 616 tisíc korun. Samková tvrdí, že ředitelka klubu převedla peníze na magistrát "kvůli osobní mstě". Klub to odmítl. "Žalobkyně peníze fakticky dostala, o žádné nepřišla. Žalovaná strana peníze převedla plně v souladu s právem, protože jednala na základě pravomocného rozhodnutí magistrátu," podotkl dnes advokát organizace Robin Sedláček.

Podle Samkové je nyní situace v rodině taková, že otec usilovně shání zaměstnání a matka má stále zdravotní potíže. Kiňová přitom nyní nemůže pobírat příspěvky od státu. "Tím, že došlo k darování částky magistrátem paní Kiňové, tak už ty peníze nebyly nezapočitatelným příjmem a došlo k situaci, že mé klientce jsou zastaveny veškeré sociální dávky. Momentálně čekáme na rozhodnutí, zda jí budou, nebo nebudou obnoveny," vysvětlila advokátka. Kiňovou z jednání omluvila kvůli hlídání dětí.

Vladimír Stehlík, bývalý šéf Poldi
Exšéf Poldi Stehlík je podle soudu vinen částečně. Po dvaceti letech vinu odmítá

Právnička poukazovala na to, že její klientka je nyní magistrátem smluvně vázána k tomu, aby peníze využila pouze ve prospěch svých dětí. "Z těchto peněz by nesměla platit svoje jídlo, jídlo otce dětí, jídlo nejstaršího syna, stejně jako všechny ostatní potřeby vztahující se k ostatním členům domácnosti," uvedla. Jako jedinou možnost k urovnání situace tak Samková viděla to, že by klub vyplatil Kiňové celou částku a Kiňová by vrátila magistrátu dar v plné výši. "Tak se alespoň do budoucna zabrání tomu, aby moje klientka přicházela o dávky," prohlásila.

Zdravá paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel se narodila 2. června 2013 císařským řezem v podolské nemocnici v Praze. Všechny děti se dostaly na svět za pět minut. Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je jedna ku 48 milionům. Na celém světě žije zhruba 800 paterčat, spontánně z nich bylo počato víc než 130.

Ilustrační foto.
Prvního září čekejte protest. Školské odbory se postaví proti platům učitelů