Řekl to člen ministerské komise pro revizi maturit a předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn, který zároveň vede Gymnázium v Nymburce. Protože mají žáci skládat jen lehčí zkoušky, vysoké školy prý zřejmě nebudou v příštích dvou letech výsledky maturit zohledňovat při přijímacím řízení.

Skupina expertů doporučila ministrovi Petru Fialovi zavést jednu úroveň zkoušek, vyšší verzi si totiž letos vybrala jen čtyři procenta žáků a příprava dvou variant testů zkoušky prodražoval. Podle Kuhna ale nebude nová jednotná úroveň někde mezi těžší a lehčí verzí, protože laťku nastavují takzvané katalogy požadavků, a ty se nemohou změnit v tak krátkém čase. Maturity by tedy měly po příští dva roky odpovídat lehčí verzi, od roku 2015 už by mohly být zpracovány nové katalogy požadavků.

„V dané chvíli se s tím prostě nedá nic dělat," reagoval Kuhn na dotaz, jestli u gymnazistů nepůjde o degradaci maturitní zkoušky, když budou dělat stejné zkoušky jako třeba učni na nástavbě. Už letos si navíc náročnější zkoušky vybralo jen asi 15 procent gymnazistů.

„Vysoké školy byly nastavené k tomu, že ty výsledky budou akceptovat," dodal Kuhn s tím, že nyní, když budou zkoušky snazší, ale nejspíš univerzity se zohledňováním výsledků maturit při přijímání počkají.

Kromě jednotné úrovně je druhou hlavní změnou to, že slohové práce z češtiny budou opět známkovat kantoři na školách, ne externí hodnotitelé maturitního centra Cermat. Tento systém sklidil kritiku, hodnocení prý bylo nepřehledné a neobjektivní. „Ano, například přechod opravování písemek zpátky na školy bude znamenat, že někteří hodnotitelé budou tak trochu svým žákům nadržovat. Jenže i to přijde většině členů komise pořád lepší než ty orgie nespravedlnosti, které se odehrávaly letos," komentoval na svém blogu maturitní změny další člen ministerské komise Tomáš Feřtek ze spolku EDUin.

Zatím ale není jasné, jestli budou moci písemky hodnotit kantoři stejně jako při prvním ročníku maturit, nebo budou muset absolvovat nějaké další školení. Také další detaily, například způsob doručování opravených testů, se ještě musí projednat. Kvůli novinkám se bude muset ještě změnit legislativa.

Revize maturit by podle ministra měla ušetřit desítky milionů ročně. Letošní ročník zkoušek má vyjít na 207 milionů korun.