Poslední roztržka mezi Andrejem Babišem a poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem 
o pojišťovnický zákon to dokresluje přímo učebnicově. Zákonodárce podal pozměňovací návrh a chtěl znát ministrovy názory, ten ale odmítl cokoli vysvětlovat a na Šincla vytáhl staré novinové články. Toho se to dotklo a stěžoval si u premiéra. I Bohuslav Sobotka byl rozhořčen: „Vystoupení pana ministra Babiše vůči poslanci Šinclovi pokládám za nepřijatelné, vnímám ho jako překročení mezí, které by překročeny být neměly." Logicky by mělo následovat zemětřesení, eventuálně vyhazov Andreje Babiše z vlády. K ničemu takovému ovšem nedošlo, neboť tomu brání hlasovací aritmetika.

Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí ani trvalý střet zájmů majitele Agrofertu a ministra financí, ale pokud po Babišovi žádá, aby svůj holding prodal, je to stejné, jako by po něm šéf ANO chtěl složení premiérské funkce. Andrej Babiš to prostě neudělá a volič se brzy bude ptát, proč o tom předseda ČSSD mluví, když si s tím nemůže nic počít.

Volební preference

Daleko silnější je premiér 
v politických kramflecích. Čerstvý průzkum agentury research Phoenix ukazuje, že preference ČSSD a ANO se sbližují, ale zatímco Sobotkova strana nabírá dech, Babišovo hnutí ho ztrácí. Růžově to nevypadá ani s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou, která pozbývá popularity každým dnem. Naopak jihomoravský Michal Hašek či jihočeský Jiří Zimola si vedou 
u voličů velmi dobře a pochybuji, že by jejich přízeň Bohuslav Sobotka při výběru hejtmanských kandidátů nebral v potaz. Oba sice patří do Zemanova tábora, ale prezidentova pozice oslabuje, takže předseda ČSSD se jich jako reálných konkurentů bát nemusí, naopak i díky jejich úspěchu v krajských volbách může posílit.

Andrej Babiš krajské lídry teprve hledá, doufá, že mu na nabídku kývne senátor a majitel Juty Jiří Hlavatý, ale jinak tápe. O personální hojnosti rozhodně nesvědčí, že místo na předním místě plzeňské kandidátky si rok a půl dopředu pojistil neúspěšný primátorský aspirant za ANO Pavel Šrámek.

Největší šanci na pokoření svého rivala má ovšem Bohuslav Sobotka právě po ruce. Je jím státní rozpočet. Ministr financí dopředu vyhlásil, že maximální schodek bude 70 miliard korun, aniž by vyslechl požadavky jednotlivých resortních šéfů. Probleskuje tak, kolik ambasád se bude muset uzavřít a co všechno má třeba ministr zahraničí prodat, včetně zámku Štiřín, který ČSSD zachránila před Schwarzenbergovou privatizací. Útočí i na resort nové ministryně školství Kateřiny Valachové, kam nechce poslat ani korunu, zatímco Chládkův požadavek byl až pět miliard navíc. Tady bude Andrej Babiš bruslit daleko hůř než při obhajobě Agrofertu a svých čistých úmyslů. ČSSD má ve vládě většinu a je v ní proto, aby finančně posilovala ministerstva práce a sociálních věcí, zdravotnictví či školství.

Na škrty tu byl Kalousek s Nečasem. Bude se k nim chtít Andrej Babiš přidat?

Šéf ANO sice pošilhává po místě výkonného premiérského bouráka, na druhou stranu Deníku přiznal, že Bohuslav Sobotka je „dobrý politik". A jím premiér skutečně je, ve svém oboru je profesionál. Mimochodem to se projevilo i včera, kdy Andrej Babiš naplno pronesl, že „Řecko by už konečně mělo zbankrotovat, aby se vyčistil prostor". Manažerský pohled Sobotka okamžitě korigoval slovy: „Bankrot Řecka by poškodil celou EU a zhoršil uprchlickou krizi, 80 procent českého exportu směřuje do zemí eurozóny a její stabilita je proto naším strategickým zájmem. Země v EU by si měly pomáhat, ne se tlačit do kouta siláckými prohlášeními."

Sobotka versus Babiš.