Hašek nyní jedná o nové koalici s lidovci. „Jižní Morava potřebuje dynamického a schopného hejtmana, který dokáže hájit její zájmy i před členy vlády,“ vysvětluje svoje rozhodnutí nechat si obě funkce Hašek.

Rozhodl jste se nechat si post hejtmana i poslance. Co vás k tomu vedlo?
Předně mám velkou úctu k rozhodnutí voličů, kteří nám před dvěma lety dali přes čtyřicet procent hlasů v krajských volbách. A zvolili mne tak svým hejtmanem. Stejně si vážím i pětadvaceti tisíc preferenčních hlasů, které jsem dostal v květnových parlamentních volbách. Byl jsem na nevolitelném jedenáctém místě. Nemohl jsem tušit, že se do parlamentu dostanu. I to je pro mne závazek, abych hájil zájmy voličů v kraji i v parlamentu.

Ponecháte si i oba platy?
Jako jsem po zvolení hejtmanem začal dávat poslanecký plat na charitu, budu jej dávat i teď. Kam přesně peníze poputují, pravidelně zveřejním.

Co se změnilo od roku 2009, kdy jste ze sněmovny odešel právě pro obavu z přílišného kumulování politických funkcí?
Změnilo se mnohé. Především centrální politika v České republice. Je tu úplně nová situace. Poprvé se proti sobě postaví středopravá vláda a středolevé kraje. I při rozdílném politickém zabarvení spolu musí vláda a kraje mluvit. Na vedení války mezi centrem a regiony je těžká doba. A myslím, že mohu být dobrým spojovacím mostem. Kraj získá možnost okamžitého projednání důležitých problémů přímo s ministry. Mohu klást otázky v interpelacích. Mohu i navrhovat zákony tam, kde to podle mne bude výhodné pro kraj.

Budete zvládat vedení Asociace krajů, Jihomoravského kraje, funkci poslance a možná i předsedy sociální demokracie?
Práce ve vedení kraje není o jednom samotném člověku. Vždy je tu v radě jedenáct spolupracujících lidí. Při jednání o nové krajské koalici teď samozřejmě vyjednáme takové kompetence hejtmana, abych je mohl sloučit s poslaneckým postem. Konzultoval jsem to se svojí rodinou, ale také s kolegy z krajské rady i s hejtmany v Asociaci krajů. A jsem rád, že mi všichni schválili moje rozhodnutí.

Šéf jihomoravských občanských demokratů Jiří Kadrnka prohlásil, že se chcete vyrovnat podle něj největšímu brněnskému sběrateli funkcí Jiřímu Zlatuškovi.
Nevím, co si myslet o výrocích Jiřího Kadrnky. On má ze mne komplex. Je to neúspěšný politik, který na jižní Moravě prohrál parlamentní volby, výsledek jeho strany je ostudný. Pod krajskou koaliční smlouvou, kterou následně několikrát kritizoval, je jeho podpis. Když odešel z rady Milan Venclík, Kadrnka odmítl jako šéf strany do rady nastoupit, a naopak ji kritizoval ze zastupitelské lavice. Když na posledním jednání zastupitelstva hledal pseudoargumenty k ukončení koaliční spolupráce, pochopil jsem, že měl s koalicí už dlouho vnitřní problém. Jen jej nedával najevo.

Vaše setrvání v obou funkcích se ovšem nelíbí ani šéfovi lidovců Stanislavu Juránkovi. Nemůže to zkomplikovat koaliční jednání?
Myslím, že ne. Stanislav Juránek je zkušený politik. Byl několik let místopředsedou své strany. A dobře ví, že byly problémy, které chtěl tisíckrát rozhodnout v Brně, ale nešlo to. K Juránkovi mám velkou úctu i přesto, že jsme byli soupeři. A rozumíme si v pohledu na problémy jižní Moravy. Jsem přesvědčený, že jsme na dobré cestě v jednáních o dvojkoalici.

V jaké fázi vlastně jednání o nové krajské koalici jsou? Údajně jste se s lidovci už shodli na programu.
Včera skončila jednání o programové části naší dohody. Celý týden se jim věnovaly desítky lidí na obou stranách. O víkendu si shrneme výsledky. A na začátku příštího týdne o nich budou jednat obě strany. Mohu už teď říci, že na žádné zásadní rozpory jsme nenarazili.

Jednou z třecích ploch přece bylo proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví, které lidovci kritizovali. Před týdnem od něj vaši radní ustoupili. Byl to tah, jak přesvědčit budoucího koaličního partnera?
Ne, nebyl to rozhodně ústupek lidovcům. Pouze se časově překrylo rozbití koalice s vydáním stanoviska Evropské komise. Ta řekla, že musíme proplácet buď ve všech nemocnicích, nebo nikde. V prvním případě by nás to ale stálo přes tři sta milionů korun. To je nereálné, proto jsme ustoupili.

Dlouhodobě preferujete koalici s lidovou stranou. Stanislav Juránek ale stále nevylučuje ani trojkoalici s občanskými demokraty. Je to alespoň trochu pravděpodobné?
Jednání o trojkoalici je jen zbožným přáním Jiřího Kadrnky. Možná proto rozbíjel tu mezi námi, ale musím ho zklamat. Žádná jednání s občanskými demokraty nepovedeme. Do opozice se přesunuli sami a dobrovolně. A v tomto volebním období pro ně už není v krajské radě místo.

Máte v hlavě nějakou představu personálního doplnění rady?
Nehodlám členům své strany ani křesťanským demokratům sdělovat přes média něco, co dosud není ani projednáno. Zatím jednáme o programových prioritách. Až poté můžeme mluvit o složení rady a kompetencích jejích členů. Personální obsazení ale bude na rozhodnutí stran. Nemohu lidovcům nakazovat, koho mají do rady vyslat.

Řekl jste, že o rozdělení kompetencí budete teprve jednat. Znamená to, že se některých svých současných pravomocí případně vzdáte?
Jednáme o nové koalici od bodu nula, jako by bylo čerstvě po volbách. Křesťanští demokraté nebudou nastupovat do jedoucího vlaku a nahrazovat radní, kteří odešli. Chci, aby byla koalice důstojná a stabilní. Lidovci mají druhý největší zastupitelský klub a podle toho bude vypadat jejich účast v radě.

Chápu to správně tak, že někteří z vašich radních přenechají svá místa lidovcům?
Vůbec nebudu o těchto věcech spekulovat. Jednání totiž prostě tak daleko nejsou.

Ale jméno pana Juránka už jste zmínil a předpokládám, že s ním do rady určitě počítáte.
Ano. Pokud má být nová koalice důvěryhodný projekt, nedokážu si ji bez obou stranických lídrů představit. Moji důvěru v koalici s občanskými demokraty zmenšilo právě to, že Jiří Kadrnka coby lídr strany odmítl do rady vstoupit.

Pokud jednání selžou, jste ochotní obrátit se na komunisty?
Zatím jsem za dobu našeho rozhovoru ani jednou nepoužil slovo komunisté nebo klub KSČM. A ani to ode mě ve vztahu ke krajské koalici nečekejte. Udělám všechno pro to, aby jižní Morava měla nejpozději do konce prázdnin na dalšího dva a půl roku stabilní dvojkoalici, v níž budou sociální demokraté a lidovci.

Pokud se ještě vrátíme ke koalici původní – byl podle vás hlavní důvod jejího rozpadu Jiří Kadrnka? Nebo šlo ještě o jiné rozpory?
Každý měsíc se podle koaliční smlouvy scházela takzvaná K šestka. Na ní se řešily praktické záležitosti spojené s fungováním koalice. A až do června letošního roku žádné vážné výhrady na těchto jednáních nezazněly, koalice fungovala dobře. Zastupitelé ODS a drtivá většina radních se o jejím konci dozvěděli až poté, kdy to pan Kadrnka fakticky udělal.

Jiří Kadrnka ovšem z rozpadu obvinil vás. Přímo řekl, že vaše osoba je to, co ODS v koalici vadilo nejvíc. Uvedl také, že jste muž dvou tváří. Navenek se prý tváříte nekonfliktně. Ale neumíte držet slovo.
Jak už jsem řekl, nebudu reagovat na každý Kadrnkův výpad. On je frustrovaný, neúspěšný politik. Žádný skutečný důvod pro rozpad koalice uvést nemůže, protože prostě neexistuje. A tak si vymýšlí. Je to jeho problém. Ať si o tom lidé na jižní Moravě udělají obrázek sami.

Chcete kandidovat na post předsedy sociální demokracie. Vnímáte Bohuslava Sobotku, který se o tuto pozici také uchází, jako protivníka?
Skutečně jsme předběžně oznámili, že můžeme na post předsedy kandidovat. Ale teď musíme především pracovat jako tým. A snažit se uspět v podzimních komunálních a senátních volbách. Pak se teprve sociální demokracie bude věnovat záležitostem personálním. A nejen tomu, jestli předsedou bude Slávek, Michal, Zdeněk nebo Roman, ale především další vizi fungování strany. Nový předseda bude mít dva roky na to, aby se stranu pokusil změnit. Víc ji otevřít a vytvořit z ní partnera pro větší počet politických stran. To byl podle mého názoru největší problém letošních parlamentních voleb. Zvítězili jsme, ale žádná jiná strana nechtěla se sociální demokracií jednat o utvoření vládní koalice. A to je vážný handicap.

Je právě tohle vize, s níž do boje o předsednické křeslo jdete vy?
Samozřejmě že do svých odpovědí nějak promítám svůj názor. Ale myslím si, že tohle by měla být vize každého potenciálního nového předsedy strany. Nejenom Michala Haška.

Jiří Kadrnka podle vás potopil projekt, který mohl ukázat cestu do budoucnosti. Naznačujete tím, že jste ochotný jít do velké koalice na centrální úrovni?
Ano, ale se zcela jinou ODS. A jen tehdy, když sociální demokracie nenalezne partnery například z politického středu blíže levé části politického spektra. Ne že by mě inspirovala opoziční smlouva Václava Klause a Miloše Zemana. Inspirující jsou ale fungující velké koalice v Rakousku nebo Německu. Velkou koalici nicméně vůbec nemusí tvořit ODS a ČSSD. Uvědomte si, že například pouze tři procenta za občanskými demokraty je nyní TOP 09. Určitě to ale není model pro toto volební období.

Co současné dění znamená pro vaši rodinu? Už jste zmínil, že v ní máte velkou oporu.
Z toho, co se teď děje, příliš radost nemají. Možná malou radost z osobního úspěchu. Ale to je osobní věc. Nic, co bych chtěl někomu vzkazovat. Kdybych neměl tak tolerantní manželku a rodinu, nemůžu svou práci vůbec dělat. A platí to i pro funkci hejtmana. Být politikem je srovnatelné s rolí manažera velké firmy. Jste v ohromném časovém vypětí, velmi často mimo domov. Na svoje blízké máte jen málo času. A i v něm někdy musíte sáhnout po telefonu. To samozřejmě nevyvolává u partnera ideální pocity. Ze strany mojí rodiny je to velká oběť. Doufám, že jí to vrátím a společně si aspoň odpočineme při dovolené v Chorvatsku, kam se chystáme.

PETR JEŘÁBEK
LUCIE HRABCOVÁ