„Pan prezident přijal na jeho žádost majitele společnosti Arca Capital Pavola Krúpu, který ho informoval o své snaze pomoct nájemníkům bytů OKD. Pan prezident mu v této snaze vyjádřil podporu a popřál mu úspěch," sdělil Ovčáček.

Není jednoduché rozklíčovat, co se za tímto oznámením skrývá. Krúpova společnost koupila 150 milionů kusů akcií těžební společnosti NWR, což představuje zhruba dvouprocentní podíl. Proč slovenský miliardář vstoupil do společnosti, jejímž spoluvlastníkem je Zdeněk Bakala a jež na tom aktuálně není zrovna nejlépe? „Z pozice akcionáře i věřitele se budeme domáhat náhrady všech škod způsobených rozhodnutím managementu a představenstva firmy," napsal Krúpa v dopise prezidentovi, který má redakce Deníku k dispozici. Dále v něm upozorňuje na skutečnosti, které by mohly přinést zvrat v mnohaletém příběhu privatizace OKD a hornických bytů.

Jedna jeho kapitola se uzavřela před pár týdny, kdy Bakala svoji společnost RPG Byty prodal mezinárodní investiční skupině Round Hill Capital. Pokud by transakci nikdo nenapadl, přišlo by na 
44 tisíc nájemníků a jejich rodin o možnost koupit si byty za zvýhodněnou cenu. Tím by byl porušen veřejný slib, který Zdeněk Bakala učinil po koupi OKD od skupiny Karbon Invest v roce 2004. Krúpa je přesvědčen, že „velká část majetku a dceřiných společností OKD byla v rámci privatizace výrazně podhodnocena, nebo nebyla oceněna vůbec a stát tak přišel o desítky miliard korun".

Kšeft století

Fond národního majetku si nechal ocenit svůj podíl znalci ze společnosti VOX Consult a Komerční banky. Za pouhé tři týdny ho vyčíslili na 4,5 miliardy korun a podle majitele Arca Capital do něj nezahrnuli 18 z 20 dceřiných firem OKD. Ve stejné době si skupina J&T nechala vypracovat vlastní posudek. Konzervativní odhad hodnoty byl 40 miliard korun, bez omezení až 
95 miliard. Byty OKD v Moravskoslezském kraji získala Bakalova skupina za 1,7 miliardy korun, tedy za 600 korun za metr čtvereční. Horníkům později nabídla jeden metr čtvereční za 11 500 korun. Po protestech nájemníků za 8 900 korun. Z toho plyne, že se reálná hodnota bytového fondu 
v regionu pohybovala kolem 25 miliard korun.

I když prodejní cena RPG Byty nebyla zveřejněna, je evidentní, že Bakala si přišel na velmi slušné peníze.

Krúpa prezidenta ujistil, že udělá vše, aby transakci zpochybnil. Hodlá se například obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho šéf Petr Rafaj, kterého v úterý též hlava státu přijala, uvedl, že ÚOHS zatím podnět k prověření Bakalovy obchodní operace nedostal.

Premiér na pranýři

Vůči premiérovi Bohuslavu Sobotkovi není Krúpa zdaleka tak vstřícný. V dopise 
z minulého týdne mu sice sděluje stejná fakta jako hlavě státu, ale v závěru na něj apeluje, aby jako předseda vlády, který byl v roce 2004 ministrem financí v Grossově vládě, „převzal odpovědnost za doprivatizaci OKD v roce 2004 a vyvinul mimořádnou aktivitu k nápravě svých pochybení".

Vyloženě politický akcent má pak poslední věta listu, 
v níž Pavol Krúpa píše: „V případě, že nebudete schopen dostát odpovědnosti za své činy, dovoluji si tvrdit, že nejste hoden funkce premiéra, který má chránit zájmy občanů ČR, a navrhuji, abyste v zájmu České republiky odstoupil". Bohuslav Sobotka Krúpovu výzvu nekomentoval, ale již dříve zdůraznil, že privatizace menšinového podílu OKD proběhla podle zákonů a posvětila ho i Evropská komise.

O co tedy jde slovenskému investorovi? Spojil se s prezidentem, aby poškodil šéfa ČSSD, jehož Miloš Zeman nemá rád? A hraje v jeho iniciativě roli, že fandí Andreji Babišovi?

Odpověď na tyto otázky, ale též to, jak se dívá na Ukrajinu, kde podniká, se dozvíte v sobotním rozhovoru Deníku s miliardářem Pavolem Krúpou.