Jedním z hlavních témat byla uprchlická otázka. Každý ze signatářů výzvy vědců k toleranci by si měl vzít domů alespoň jednoho uprchlíka, aby dokázal upřímnost svých úmyslů, řekl Zeman. „Český národ není xenofobní," vzkázal prezident s tím, že v ČR žije půl milionu cizinců, a přesto v ní nebodují nacionalistické strany typu maďarského Jobbiku či francouzské Národní fronty.

Zároveň varoval, že uprchlická vlna do Evropy bude dál nabírat na síle. „Podobáme se turistovi na thajské pláži, který pozoruje malou vlnku, chce ji vyfotit a netuší, že je to jeho poslední fotka v životě," popsal prezident, který se staví především proti imigraci 
z „kulturně vzdálených" muslimských zemí. Paradoxní je 
v této souvislosti fakt, že někdejší Zemanova vláda odsouhlasila udělení většího počtu azylů, než kolik země uděluje nyní – většinou šlo přitom 
o uprchlíky z převážně muslimského Kosova.

Na přetřes přišla i pětidenní Zemanova cesta do Číny, na niž zamíří 1. září. Prezident 
i vláda Bohuslava Sobotky se 
v poslední době snaží zintenzivnit ekonomickou spolupráci s Pekingem, což dokládá i dnešní oznámení Bank of China, že v Praze do konce roku otevře pobočku. Čínská ekonomika ale poslední dobou zpomaluje a tamní akcie zažívají propad. Kvůli růstu mezd uzavřelo několik zahraničních firem tamní továrny, mimo jiné český Koh-i-Noor. „Číňané dávali ještě nedávno 70 procent svého rozpočtu na investice. 
V Číně začíná vznikat střední třída a ta má poněkud větší spotřební nároky, může to být důvodem snížení růstu," připustil Zeman na dotaz Deníku.

Setkání s Putinem

Český prezident bude nejvyšším západním představitelem, který se v Pekingu zúčastní vojenské přehlídky u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války. Některé státy ji totiž vnímají jako chřestění zbraněmi ve chvíli, kdy Čína stále asertivněji proniká do vod, o něž vede s dalšími státy teritoriální spory.

Mezi lídry, kteří do Pekingu přijedou, bude ale ruský prezident Vladimir Putin, s nímž se Zeman v Číně setká. „Tématem budou bezpečnostní a ekonomické otázky," řekl ČTK Ovčáček s tím, že schůzka potrvá zhruba 45 minut.

Po návratu z Číny chce Zeman mluvit i s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD). Chce s ní probrat novelu zákona 
o sociálně-právní ochraně dětí, která podle něj zhoršila situaci Fondu ohrožených dětí provozujícího Klokánky. Zadluženému fondu hodlá prezident poskytnout peníze ze svého nadačního fondu na splácení státního dluhu. Na tom je nyní zhruba 1,1 milionu korun.

Příští prezident?