Novinářům to řekla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) s tím, že ministerstvo k tomu bude nejpozději v pátek vyzváno dopisem.

Odezvy od pacientů podle Gajdůškové potvrdily obavy, že na rozdíl od proklamací ministerstva nyní v podstatě není na každou nemoc dostupný lék plně hrazený zdravotní pojišťovnou. „Je v ČR porušováno ústavní právo pacientů na rovný přístup ke zdravotní péči a je také porušováno právo pacientů na informace," prohlásila Gajdůšková.

Informace o doplatcích na léky byly podle ní do počátku roku dostupné na webu SÚKL. „Nyní ani lékaři nevědí, kolik se doplácí na ten který lék, a zda vůbec je některý lék plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění," dodala Gajdůšková. Připomněla, že výdaje na léky se v uplynulém desetiletí zvýšily trojnásobně na předloňských 20 miliard korun.

Předseda Svazu pacientů ČR Luboš Olejár kritizoval memorandum mezi zástupci ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven o restrukturalizaci lůžkových zařízení. Označil jej za kartelovou dohodu o likvidaci deseti tisíc lůžek v českém zdravotnictví, která by mohla znamenat zrušení 80 ze 189 nemocnic, případně alespoň části jejich oddělení. Podotkl, že smlouvu s pojišťovnami má pro období od příštího roku podepsáno zatím jen 30 procent nemocnic, skončit by mohly hlavně ty regionální.

Olejár také poznamenal, že takto závažné memorandum podepsali místo ministra zdravotnictví Leoše Hegera pouze jeho náměstci Ferdinand Polák a Petr Nosek.