„Existuje podezření na několik trestných činů. Podáme několik trestních oznámení. Není naše role dělat arbitra, jak k pochybení došlo či nedošlo, je to na orgánech činných v trestním řízení," uvedl Koníček. Ten teď kandiduje jako dvojka za zemanovce ve Středočeském kraji. Trestní oznámení v předvolební době podávají kvůli různým záležitostem i další politici.

Nový systém pro vyplácení dávek se měl původně hradit z evropských peněz, a to z projektu CEDAIN. Ministerstvo ho ale v létě předčasně ukončilo kvůli obavám z nehospodárného využívání prostředků. Do konce srpna stály služby a mzdy kvůli systému 734,57 milionu korun. Od září do konce roku je potřeba 132,86 milionu. Do konce letoška tak částka činí celkem 867,43 milionu. Výdaje pro příští rok resort spočítal na 365,62 milionu, stejné mají být i v roce 2015. O tyto peníze chce proto posílit ve svém rozpočtu částku na provozní výdaje.

Systém pro vyplácení sociálních dávek a jeho výběr v minulosti kritizovala rada postižených, odbory či sociální demokraté. Různým institucím si stěžovali také neparlamentní lidovci.

Individuální pochybení

Podle ředitele řízení projektů ministerstva Radka Rinna kromě CEDAIN patří mezi problémové i projekty systemizace ministerstva, koordinace oběhu dokumentů a nákupů či národní soustava povolání II. Dnes uvedl, že se v nich jedná o „individuální pochybení při řízení".

Projekt Systemizace ministerstva práce stál zhruba 79,6 milionu korun, 15 procent z toho platí stát a 85 procent EU. Hrozí, že náklady nebudou uznatelné. K proplacení je tak 77,9 milionu. Po skončení kontroly a uznání případné škody se podniknou právní kroky, uvedl Rinn.

To, že se výdaje nebudou dát z evropských peněz proplatit, hrozí i u projektu koordinace oběhu dokumentů a nákupů. Jeho rozpočet je 82,5 milionu. „Případná škoda bude vymáhána po odpovědných osobách," řekl Rinn. Se stejným postupem se počítá i u projektu národní soustava povolání za 180 milionů. Pochybení se stalo prý už při výběrovém řízení na dodavatele. Finanční úřad teď nařídil odvody za 150 milionů, ministerstvo požádalo o jejich prominutí. Rozhodnutí ještě nepadlo.