Kubek poznamenal, že se zkracuje období, v kterém současná vláda ještě stihne něco prosadit. Sněmovní volby se uskuteční příští rok na podzim, prosazení zákonů ale může trvat i mnoho měsíců. "Ministr zdravotnictví dostal za úkol, aby ministerstvo provedlo analýzu toho, co z našich návrhů je realizovatelné v krátkodobém horizontu," uvedl Kubek.

Kubek Sobotkovi předložil požadavky komory na řešení situace ve zdravotnictví, kterou komora označuje za krizovou. Lékaři žádají mimo jiné zvýšení plateb do systému a jejich spravedlivější rozdělování, reformu vzdělávání lékařů a sester a jejich lepší ohodnocení. Požadavky si komora, která má asi 52.200 členů, schválila v září na mimořádném sjezdu.

"Já si myslím, že většinu z toho plníme, reformujeme vzdělávání, připravujeme nový úhradový systém pro nemocnice, v nejbližších týdnech do vlády půjde zákon o pravidelné valorizaci za státní pojištěnce," řekl po schůzce Němeček.

Prezident lékařské komory ale zopakoval, že lékaři nejsou s prací ministra Němečka spokojeni a uvítali by změnu na tomto postu. Na dotaz, zda premiér uvedl, že by chtěl Němečka vyměnit, Kubek řekl: "Dá se říci, že ne. Ale domluvili jsme se, že v horizontu měsíce dojde k vyhodnocení situace ve zdravotnictví, takže pokud by byly nějaké změny, tak by to asi bylo v tomto horizontu."