Úřady se na přelomu roku vrátily ke starému OKsystému. Kritizovaný nový systém totiž antimonopolní úřad zakázal kvůli pochybením při výběru používat. Znalecký posudek už loni doporučoval místo něj kvůli nemožnosti jeho úprav pořídit systém úplně nový.

Obří tendr je součástí dlouhodobého řešení, které resort plánuje. Ze soutěže má vzejít dodavatel informačního systému pro zpracování sociálních dávek i agendy zaměstnanosti. Měl by zajistit také správu, údržbu, provoz a rozvoj. "Dlouhodobé cíle nejsou až tak dlouhodobé. Ten horizont je konec roku 2015. Bez toho bychom nezajistili provoz a rozvoj v roce 2016," řekla před nedávnem náměstkyně ministryně práce Iva Merhautová (KDU-ČSL).

Nový systém pro výplatu dávek měl resort od roku 2012. Ministerstvo pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) ho nepořídilo v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu. Antimonopolní úřad na přelomu roku zakázal kvůli porušení zákona o zakázkách při výběru systém používat, úřady se vrátily ke staronovému OKsystemu. Na něj je zatím smlouva do konce roku. Tendr na nový systém začala chystat už Drábkova nástupkyně Ludmila Müllerová (TOP 09). Soutěž chtěla odstartovat loni v červenci, zakázka měla stát 1,4 miliardy. Koníček přípravy zastavil, podle něj bylo nutné začít od začátku.

Resort vybuduje kompletně novou infrastrukturu

Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) před nedávnem řekla, že resort vybuduje "kompletně novou infrastrukturu" informačních technologií. "Nechceme nic uspěchat. Chceme, aby bylo vše v pořádku, aby systémy dlouhodobě fungovaly, aby to celé bylo maximálně transparentní i maximálně hospodárné," uvedla Marksová. Podle ní kvůli špatnému hospodaření s informačními technologiemi ministerstvo v posledních letech promarnilo miliardu korun. Velká část systémů v resortu funguje bez smluv, některé služby jsou poskytovány víckrát.

Merhautová uvedla, že od loňského července do konce letošního ledna do nástupu nové vlády se žádná výběrová řízení nepřipravovala a nekonala. Resort tak řádné soutěže nestihne a bude nejspíš vládu žádat o povolení výjimečného postupu.