Premiér předpokládá, že jeho pověření vést ministerstvo průmyslu bude dočasné. V době, kdy bude resort řídit, se chce zaměřit na prosazení novely zákona o elektronických komunikacích, o jejíž podobu se s Mládkem přel. Sobotka chce, aby novela posílila práva spotřebitelů, zvýšila pravomoci Českého telekomunikačního úřadu, otevřela trh mobilních operátorů a vedla ke snížení cen mobilních dat.

Mohlo by vás zajímat: Poslanci ANO chtějí, aby Ústavní soud zrušil část lex Babiš

Jméno příštího ministra Sobotka prozradit nechtěl, s kandidáty bude ještě v příštích dnech jednat. S konkrétním návrhem kandidáta na ministra přijde za Zemanem znovu po sjezdu ČSSD, který se uskuteční 10. a 11. března.

Sobotka odmítl, že by jméno nového ministra nějak souviselo s výsledky volby vedení sociální demokracie. Časové spojení obou událostí vysvětlil tím, že potřebuje čas na diskusi s kandidáty na ministra.

Opozice je k rozhodnutí Sobotky kritická. "Projevila se znovu slabost premiéra vůči prezidentovi a zároveň je vidět, v jakém stavu je ČSSD," poznamenal Gazdík. Dodal, že starostu, který by takto řídil obec, by občané "rychle vyprovodili". Šéf občanských demokratů Fiala na Twitteru uvedl, že Sobotka před sjezdem ČSSD s postem ministra průmyslu a obchodu kšeftuje. "Neuvěřitelná slabost a současně neodpovědnost," dodal. Podobně se vyjádřil i předseda komunistů Vojtěch Filip. "V tom případě jde pouze o hlasy na sjezdu a křeslo ministra pak bude platidlem," poznamenal ke zprávě o návrhu Sobotky.

Podle Babiše jde o dobrou zprávu. "Aspoň bude mít pan premiér konkrétní náplň práce, na MPO je množství problémů k řešení," uvedl. Dodal, že o to méně bude mít Sobotka času svolávat nekonečný počet porad, a ministři tudíž více času na práci. Další místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nechtěl svůj názor na změnu uvádět s tím, že je irelevantní. "Je to věc ČSSD, tak hovoří koaliční smlouva."

Přečtěte si: Analytici: Když ČSSD zvýší daně, lidé budou podvádět

Sobotka se k personální výměně v čele ministerstva rozhodl v pondělí, Mládkovi vyčítal postup v otázce cen mobilních dat v Česku. Ministr však tvrdí, že záležitost je mimo jeho kompetenci a míní, že premiér dal jen na rady svých marketingových poradců.

Jako o možných kandidátech na křeslo ministra se mluvilo především o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti a vládnímu koordinátorovi pro digitální agendu Tomáši Prouzovi (ČSSD), o Mládkovu náměstkovi Jiřím Havlíčkovi a o někdejším ministru průmyslu Milanu Urbanovi (oba ČSSD). Sobotka řekl, že bude s kandidáty v příštích dnech jednat.

Výměna Mládka je čtvrtou změnou v řadách sociálnědemokratických ministrů, ke které Sobotka během svého vládnutí sáhnul. V listopadu vystřídal Miloslav Ludvík v čele ministerstva zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministrem pro lidská práva se místo Jiřího Dienstbiera stal Jan Chvojka. Jejich střídání Sobotka odůvodnil potřebou zvýšit dynamiku vlády. V roce 2015 byl odvolán ministr školství Marcel Chládek a nahradila ho Kateřina Valachová.

Mohlo by vás zajímat: Sobotka odvolal ministra Mládka. Kvůli sporu o mobilní operátory

Situace, kdy se řízení některého z ministerstev ujal sám předseda vlády, se dvakrát opakovala za premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD). Špidla v srpnu až září 2003 a v červenci až srpnu 2004 dočasně vedl ministerstvo spravedlnosti. V prosinci 2012 až březnu 2013 byl pověřen řízením ministerstva obrany premiér Petr Nečas (ODS), v červenci až listopadu 1996 byl premiér Václav Klaus (ODS) pověřen řízením rušeného (transformovaného na úřad) ministerstva pro hospodářskou soutěž.

V minulosti také několikrát nastala situace, kdy resort po odvolaném nebo odstoupivším kolegovi dočasně vedl některý z dalších ministrů. Během vlády premiéra Miloše Zemana (ČSSD) například Špidla, který byl ministrem práce a sociálních věcí, několik týdnů řídil i ministerstvo zdravotnictví. Za současné Sobotkovy vlády byla v červnu 2016 pověřena řízením ministerstva školství ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.