Na východě Ukrajině zuří konflikt mezi tamními proruskými separatisty a vládními silami. „MZV ČR nedoporučuje občanům České republiky cestovat a pohybovat se na území Ruské federace v blízkosti rusko-ukrajinské hranice, zejména v Rostovské oblasti. Cestování do tohoto regionu je v současné době spojeno se zvýšeným bezpečnostním rizikem," varovalo ministerstvo.

Před případnou cestou do Ruska doporučuje zaregistrovat se na stránkách dobrovolné databáze cestovatelů DROZD http://drozd.mzv.cz.

Násilnosti znovu vypukly i ve sporné oblasti Náhorního Karabachu, který je součástí Ázerbájdžánu, žijí zde však většinou etničtí Arméni a oblast je od ukončení válečného konfliktu obou zemí v roce 1994 pod kontrolou arménských vojáků. Při střetech v Náhorním Karabachu bylo v uplynulém týdnu zabito nejméně 18 lidí.

Ostřelování osobních aut

Ministerstvo zahraničí proto nedoporučuje cestovat do oblastí přiléhajících ke společné hranici obou zakavkazských států. „V (arménské) provincii Tavuš, mezi městy Idževan a Nojemberjan, prochází těsně při arménsko-ázerbájdžánské hranici turisty často využívaná silnice M16-H26 spojující Jerevan a Tbilisi. Mimo ostřelování příhraničních vesnic dělostřelectvem byly zaznamenány i případy ostřelování projíždějících osobních vozidel," uvedla česká diplomacie. Případným cestovatelům doporučuje použít bezpečnou trasu přes města Alaverdi a Vanadzor.

Ministerstvo zároveň upozornilo, že česká velvyslanectví v Jerevanu ani v Baku nejsou schopna poskytovat konzulární pomoc českým občanům na území Náhorního Karabachu a v přiléhajících oblastech.