Ministerstvo vnitra ve vyjádření zdůraznilo, že pracovní skupina je pouze poradním orgánem náměstkyně Moniky Pálkové a nemá žádnou rozhodovací pravomoc. Vedení Policejní akademie opakovaně kritizovalo spolupráci s odborem této náměstkyně, pod který škola spadá.

Ve věcných tezích je uvedeno, že „zákon zřídí Policejní akademii České republiky jako organizační součást ministerstva vnitra". Podle ministerstva vnitra je úkolem pracovní skupiny posouzení účelnosti sjednocení právního postavení dvou státních vysokých škol.

Akademický senát poslance prostřednictvím svého předsedy Františka Novotného informoval, že by to de facto znamenalo zrušení současné Policejní akademie a vznik nového subjektu. Důsledkem by bylo mimo jiné ukončení studia současných 2100 studentů, převzetí areálu v Praze 4 a veškerého dalšího majetku do správy ministerstva a možnost dosazení ministerského úředníka namísto samosprávných akademických orgánů Policejní akademie, který by mohl školu řídit až dva roky.

Ministerstvo vnitra ale poukazuje na to, že se jedná o pracovní materiál, který má teprve sloužit jako podklad pro další rozhodování a případnou přípravu legislativy. Na cestě do Sněmovny by ho případně čekala řada procesů. „Ve všech těchto fázích, předcházejících předložení materiálu Poslanecké sněmovně, může ještě docházet k podstatným změnám prvotního návrhu. Postup PA ČR se tudíž jeví přinejmenším jako předčasný," uvedla Klára Pernicová z tiskového oddělení ministerstva.

Současný záměr se částečně shoduje s odmítnutým pozměňovacím návrhem k novele vysokoškolského zákona. Snaha o to, aby se Policejní akademie stala součástí ministerstva vnitra, byla odůvodňována ekonomickými úsporami a sjednocením právního postavení státních vysokých škol. Univerzita obrany je totiž součástí ministerstva obrany.

Ohrožení autonomie

Velmi ostrou kritiku to vyvolalo nejen mezi zástupci školy, ale také v Radě vysokých škol (RVŠ). Podle RVŠ by tím mohla být ohrožena autonomie a apolitičnost vzdělávací instituce, která připravuje příslušníky bezpečnostních sborů i řadu civilních studentů. Policejní akademie je na rozdíl od vojenské VŠ multiresortní, upozornila tehdy RVŠ. Jsou tam vzděláváni i příslušníci organizací, které nespadají pod ministerstvo vnitra. Jde o Vězeňskou službu, Celní správu, Bezpečnostní informační službu a Generální inspekci bezpečnostních sbo­rů.

Rektor Policejní akademie Josef Salač v březnovém rozhovoru s řekl, že pro nový zákon o vzdělávání na Policejní akademii není ani věcný, ani právní důvod. Ministerstvu vnitra, který školu financuje, podle něj dává současná legislativa dostatek možností k ovlivnění chodu školy.

Zástupci školy i Rady vysokých škol byli k jednáním pracovní skupiny přizváni na svou žádost. Ministerstvo vnitra to považuje za vstřícný krok.