„Vykonává devítiměsíční trest domácího vězení, které jí ovšem umožňuje pracovat. Bydliště nesmí opouštět během víkendů či svátků, ve všední dny od osmi večer do pěti ráno," popisuje režim odsouzené ženy Petr Kubovský, vedoucí českokrumlovské pobočky PMS. V budoucnu by mu mohla ubýt část pracovních povinností, konkrétně kontroly domácích vězňů. „Momentálně probíhá čtyřměsíční experiment s 25 odsouzenými, kteří používají elektronické náramky. V listopadu ho vyhodnotíme a rozhodneme, co dál," uvedl včera náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Dodal, že zavedení domácího vězení v roce 2010 prokazatelně ušetřilo73 miliony korun. Potíž je, že soudci tento alternativní trest příliš neukládají, hlavně kvůli legislativnímu omezení i děravé kontrole.

Nová legislativa

Elektronické náramky zatím zavedeny nebyly, protože je to drahá záležitost a podle exministra Jiřího Pospíšila by se vyplatila až od 500 rozsudků výše. Daniel Volák odhaduje, že v případě přijetí nové vězeňské legislativy by mohli soudci udělit domácí vězení několika stům, možná i tisícům lidí. Trest se uplatňuje u činů s horní pětiletou hranicí odnětí svobody. Přeplněným káznicím má ulevit i redukce jejich typů ze čtyř na dva. 

Dodatečná miliarda

V prvním by byly sloučeny věznice s dozorem, dohledem či ostrahou, ve druhém se zvýšenou ostrahou a pro doživotně odsouzené. „Soudy by odsouzeného poslaly do jednoho z nich, vězeňská služba by na základě podrobné psychologické analýzy určila, v jakém oddělení bude vykonávat trest," vylíčil záměr resortu Jiří Tregler, šéf Vězeňské služby ČR. Přeplněnost věznic a finanční náročnost jejich provozu byly oficiálním důvodem odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Ten chtěl získat pro vězeňství dodatečnou miliardu korun. Jeho nástupce Pavel Blažek se o konkrétní rozpočtové úspoře nezmínil.

Za mřížemi je plno a draho

Celkem si odpykává trest – 23 200 lidí

Celkem odsouzených – 28 500 lidí

Domácí vězení – 132 lidí

Průměrné denní náklady ve vězení: 500 – 1300 korun (podle profilu věznice, počtem vězněných osob a zaměstnanců, fungováním nemocnice či specializovaných oddělení)

Denní náklady na elektronický monitoring – 165 korun

(Ve výkonu trestu do jednoho roku odnětí svobody je nyní 6 827 lidí. U nich by připadalo v úvahu domácí vězení)

Odměny vězňů: po odečtení 11 procent na sociální a zdravotní pojištění a daně ze mzdy se sráží:

30 % na úhradu výživného nezaopatřených dětí

32 % na úhradu nákladů výkonu trestu, maximálně však 1500 korun za měsíc

12 % na další srážky z rozhodnutí soudu nebo orgánu státní správy,

4 % na ostatní srážky

20 % na kapesné

2 % na úložné

Opatření ke snížení počtu vězňů a finančním úsporám

• Redukce čtyř typů věznic na dva
• Podmínečné propuštění již po uplynutí poloviny (výjimečně jedné třetiny) trestu
• U trestných činů zanedbání povinné výživy a maření výkonu soudního rozhodnutí snížení hranice o jeden rok, u neplatičů alimentů zákaz řízení motorových vozidel do doby uhrazení dlužného výživného
• Možnost změny pobytu za mřížemi na domácí vězení v průběhu výkonu trestu, návrh by mohl podávat ředitel věznice

Zdroj: MSP ČR

Vězeňství.