„Některá prohlášení politiků bývají úsměvná. Zpravidla na ně nereaguji," začíná Koníček prohlášení, které zaslal ČTK. „Dnes ale musím udělat výjimku – včerejší komentář Bohuslava Sobotky o ‚přeběhlictví' směřující i k mé osobě je totiž nejen nesmyslný a alibistický tak, jak jeho výroky zpravidla bývají. Je zavádějící, pokrytecký a zcela mimo realitu," pokračuje pak v komentáři plném ostrých výroků na adresu předsedy sociální demokracie.

Koníček kritizuje například sestavování kandidátek do předčasných voleb nebo způsob Sobotkova jednání. „Zdá se, že je pro předsedu Sobotku jednodušší sociální demokracii rozdělovat a následně manipulovat, než sjednocovat v konstruktivní, byť tvrdé diskusi. Při diskusích, když se panu předsedovi něco nelíbí a není schopen prosadit svůj názor, dál nedebatuje, nehledá shodu. Uraženě z jednání odchází," píše také Koníček, který se letos nedostal na stranickou kandidátku.

V ČSSD neuspěl

Právě to považoval Sobotka za důvod jeho odchodu. „Odcházejí ti, kteří uvnitř sociální demokracie neuspěli. Koníček se nedostal na středočeskou kandidátku ČSSD, tak hledá šance jinde," reagoval ve čtvrtek lídr sociální demokracie na Koníčkovo rozhodnutí kandidovat za zemanovce. „Rusnokova vláda není vládou odborníků, ale jde o propagační akci mimoparlamentní SPOZ," dodal šéf ČSSD.

Ministr v demisi to popírá a pokračuje ve výčtu důvodů, kvůli kterým se rozhodl nejsilnější politickou stranu opustit. Jedním z nich je ztráta důvěry v podstatnou část vedení a v Sobotku, kterého na letošním sjezdu strany nevolil a který se prý obklopuje pochlebníky. „Bohuslav Sobotka v minulosti i v současnosti v přímých konzultacích s jednotlivými krajskými strukturami pracuje s účelovými manipulacemi a sliby, které nejsou ničím jiným než vnitřní politickou korupcí. A právě tou si zabezpečuje těsnou většinu hlasů při rozhodujících jednáních pro svou podporu, mnohdy bez ohledu na názory grémia, krajů, okresních organizací či prostých členů," pokračuje ve výčtu nedostatků ministr v demisi.

Sobotka se Koníčkovi rozhodně nezavděčil ani jako ministr financí, kdy byl prý možná srovnatelný jen se „škodlivým a nekoncepčním působením Miroslava Kalouska". Straně prý přeje lepšího předsedu, uvádí Koníček v závěru prohlášení, které přichází v době, kdy ČSSD řeší i další personální problémy. K soudu se totiž dostala dvojice krajských kandidátek, které někteří straníci zpochybňují.