Chovancova reakce? Chce nechat čas na prošetření policejní aktivity. „Politické procesy jsme tu už měli…" dodal na Twitteru.

Vláda v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) také po dnešním jednání odsoudila útok na sociální centrum Klinika a další násilnosti, které demonstrace provázely. Prezident Miloš Zeman kritizoval jinou věc. „Každý má svaté právo demonstrovat za svůj názor. Problém je v tom, že některé sdělovací prostředky zkreslují počty účastníků demonstrací," řekl při návštěvě Plzeňského kraje.

Zmíněné dvoutýdenní vyšetřování, které po kritice práce policie při sobotních protestech přislíbil Chovanec, se týká několika sporných momentů, jedním z nich jsou právě události na Malé Straně.

Jako lavina se po sociálních sítích začal šířit zejména komentář šéfa Unie bezpečnostních složek Jiřího Vítka, který je přesvědčen, že konflikt rozdmýchávali policejní provokatéři maskovaní za ultrapravicové extremisty. Své závěry vyvodil z videa, zachycujícího dva tábory oddělené nepočetnou skupinkou uniformovaných policistů. Vítek ve svém blogu mimo jiné upozorňuje na to, že jeden ze zakuklených radikálů vychází z budovy, která podle katastru nemovitostí patří ministerstvu vnitra. Podezřelý je podle něj i muž v hnědé bundě, který střídavě mluví se zakuklenci i s uniformovanými policisty. Dnes ale svou kritiku otupil. „Možná jsem měl volit slova mírněji," vzkázal Vítek s tím, že šlo jen o jeho soukromý názor a že žádné informace zevnitř policie nemá. O nekalé roli části policistů je ale přesvědčen dál.

Extremisté z fotbalového prostředí

Přestože prošetřování stále probíhá, police se už proti nařčení ohradila. „Kriminalistům se do této chvíle již podařilo zjistit totožnost některých z maskovaných útočníků, jedná se o radikální extremisty z fotbalového prostředí," odmítl obvinění policejní mluvčí Jan Daněk. Maskovaný muž podle něj vstoupil budovy ministerstva vnitra náhodou, když tam marně hledal úkryt. Také web antifa.cz tvrdí, že na záběrech lze identifikovat některé známé neonacisty. Člověk v hnědé bundě je podle Daňka kriminalista, který se snažil střetu zabránit střetu obou skupin.

Videa si všiml i organizátor protiislámských demonstrací Martin Konvička. Ten vše označil za provokační divadlo a naznačil, že stejní zakuklenci mohli útočit na sociální centrum Klinika.

Vnitro přitom neprošetřuje jen dění na Malé Straně. Pozornost vzbudilo napadení přenosového vozu Českého rozhlasu na Hradčanském náměstí v Praze. Redaktoři tvrdí, že policista jim proti radikálům odmítl pomoct s tím, ať si najmou vlastní ochranku.

Čeká se také na vyšetření sobotního útoku na Kliniku, v níž dobrovolníci mimo jiné organizují pomoc pro uprchlíky. Světlice a kameny do oken házela skupina zhruba 20 maskovaných lidí, přičemž zranila jednoho člověka.


Co také zaznělo
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zdůraznil, že na shromážděních podle zákona nikdo nesmí mít maskovaný obličej a mít zbraň. "Máme ale video, kde jsou lidé, kteří jsou ozbrojení a mají maskovaný obličej a na které v klidu dohlíží nějaká policejní skupina, já myslím, že na tom není co prošetřovat," řekl.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oponoval, že důkladné prošetření vyžaduje čas. "Ministr spravedlnosti nemá ani tolik citu pro spravedlnost, aby nechal dva týdny na řádné prošetření?" napsal na Twitteru. "Politické procesy jsme tu už měli…" dodal.