„Pan Kubice je lhář, křivopřísežník a hnusný člověk“, řekl o šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek. „Představoval pro mne poctivého, pracovitého člověka,“ sdělil o témže muži exministr vnitra Jan Ruml, který Kubiceho po listopadu do policejních řad přivedl. Kubice se za minulého režimu pohyboval v evangelickém prostředí. Pracoval jako mistr v podniku Vodní stavby.

Jméno Jana Kubiceho (57) se po letech zase začalo skloňovat ve všech pádech. Koalice si ho vybrala jako nestraníka, který má zachránit vnitro. Kubice svou polistopadovou kariéru spojil s policií, řídil Ochrannou službu Policie ČR, poté pracoval na kriminálce. V roce 1995 se stal ředitelen nově vzniklého policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Přežil tři policejní prezidenty a šest ministrů vnitra. Jeho kariéru přetrhl až Ivan Langer (ODS), který se s ním rozešel v roce 2008. Kubice si pak s bývalým detektivem Hynkem Vlasem založil bezpečnostní a detektivní agenturu SUB S.A., s.r.o. Paradoxně tak do vlády přichází člověk z prostředí soukromého bezpečnostního byznysu, což ještě před týdnem premiér Petr Nečas vylučoval.

Kubice pracoval na velkých kauzách biolíh, Mrázek, Unipetrol. Na prorůstání zločinu do státní správy upozornil v tzv. Kubiceho zprávě, kterou přednesl poslancům bezpečnostního výboru čtyři dny před volbami roku 2006 . Ta obsahovala i drby z Mrázkova soukromého archivu, například o Paroubkových stycích s nezletilými dívkami. Dostala se na veřejnost a výrazně ovlivnila výsledek hlasování o složení sněmovny, které skončilo patem. Většina stíhaných osob z Kubiceho případů byla posléze před soudem zproštěna obžaloby.

Podle zdroje Deníku Věci veřejné na Kubiceho líčily už dávno. Vít Bárta mu údajně nabízel místo dvojky na kandidátce za Radkem Johnem. Kubice ale odmítl.„Velmi vítám, že v nominaci jsem mohl doporučit nominaci plukovníka Kubiceho, kterého všichni známe léta. Je to důvěryhodná osoba se zkušenostmi z boje proti korupci a to je pro nás garancí, že to, co bylo nastaveno, bude pokračovat,“ uvedl odstupující ministr vnitra Radek John (VV).“

Klaus si není jistý, zda je dohoda vládních stran definitivní

Liberec – Prezident Václav Klaus si není jistý, zda je řešení vládní krize dohodnuté koaličními špičkami definitivní. K personálním změnám ve vládě se proto zatím nechce vyjadřovat, řekl v úterý novinářům při návštěvě Liberce. Navržená jména nových ministrů prý slyšel v noci poprvé a není podle něj zřejmé, zda dohodu lídrů ODS, TOP 09 a VV ještě nerozbourají poslanci. Pokud ji schválí, je připraven změny ve vládě podepsat.

„Zprávy jsem dostával mezi jedenáctou a třetí ráno, takže nic podrobného o tom nevím,“ řekl Klaus. Jak poznamenal, ráno už mluvil s předsedou vlády. „Já bych si jen přál, aby tato dohoda nebyla zbourána, předpokládám, že ji ještě musí schvalovat poslanecké kluby. Proto není důvod, abych jásal předem, ale budu velmi rád, když to dopadne,“ dodal prezident. Personální obsazení nechtěl komentovat. „Já jsem nepřicházel s žádným konkrétním návrhem, s žádným konkrétním jménem. Mně nešlo o konkrétní jména, ale o dohodu jako celek,“ vysvětlil Klaus.

Prezident předpokládá, že jak rezignaci Bárty a odvolání Johna, tak jmenování nových ministrů podepíše najednou. „Tady v Liberci to s sebou nemám,“ poznamenal. V Libereckém kraji zůstane prezident ještě ve středu, předpokládá, že by všechny dokumenty mohl podepsat nejdříve ve čtvrtek. Ve čtvrtek je v Praze celý den na návštěvě maďarský prezident. „Pokud by se to dalo udělat brzy ráno nebo během té návštěvy, tak já jsem připraven to udělat, protože chci, aby tato etapa skončila,“ zdůraznil prezident.

ČTK

Čtěte také:
Koalice hledá cestu z krize
Bárta: John v čele vnitra by byl pro VV zárukou
ČSSD vzala zpět žalobu na Jana Kubiceho