Milan Chovanec (ČSSD), kandidát na ministra vnitra
V jedenáct večer s telefonem v ruce vyjedl lednici

Milan Chovanec vážil jeden čas obludných 180 kilogramů, byl skutečně těžká váha, jak hlásaly billboardy při předvolebních kampaních sociální demokracie. Sám přiznává, že se s váhou potýkal už od dětství. „Při plavání mi začalo být divné, proč spolužačky nosí podprsenku, když mají prsa o hodně menší než já. A taky mě moc nebavilo, když mě strkali do bazénu s výkřikem, že zachraňují vorvaně," popisuje Chovanec školní léta na svém blogu. Nakonec ale budoucí ministr vnitra boj s nadváhou vyhrál. Spoustu let s tlustým, hubnoucím a nakonec i štíhlým Chovancem strávil jeho stranický kolega, v současnosti strážce plzeňské pokladny Martin Zrzavecký. „U něho to byl dlouhodobý boj. Já ho znám víc než 15 let – soukromě, z byznysu a pochopitelně i z politiky. Byly momenty, kdy mu pořád volali lidé a on se třeba v jedenáct hodin večer – s telefonem v ruce – dostal k lednici a tu potom vyjedl," vzpomíná plzeňský náměstek primátora.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), kandidát na ministra bez portfeje pro vědu, výzkum a inovace
Zkoušel jsem marihuanu. A dokonce ji šlukoval

Sex, drogy a rokenrol. Tak žil podle vlastních slov až do 27 let šéf křesťanské KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Nebyl samozřejmě žádný promiskuitní feťák – prostě žil, jak sám říká, „normálním" životem mladého kluka. „Žil jsem jako každý druhý. Měl jsem holku a užíval jsem si života. Už jsem se i přiznal k tomu, že jsem zkoušel marihuanu, dokonce jsem ji i šlukoval. Ale nic víc," vzpomíná. Usmívá se také tomu, jak na něj novináři vytáhli, že ve 13 letech poslouchal tehdy populární Orlík, který proslul neonacistickými a protiromskými texty. „Tehdy to byla skutečně oblíbená kapela, vedle ní jsem ale poslouchal i punkové skupiny se zcela odlišným poselstvím. Líbil se mi třeba i Honza Nedvěd, a také z toho nevyplývá, že bych byl nějaký trampík," doplňuje. Ačkoliv nepocházel z přísně věřící rodiny, v roce 2004 přehodnotil svůj život, obrátil se k bohu a vstoupil k lidovcům, kde rychle udělal zářnou kariéru.

Marian Jurečka (KDU-ČSL), kandidát na ministra zemědělství
Občas chodím hrát na tubu.
Jako záskok na faře

Dvaatřicetiletý Marian Jurečka je, jak sám tvrdí, hanácký patriot. Kromě zemědělství, které vystudoval a vždycky ho bavilo, je už od dětství jeho velkou zálibou hudba. Pochází totiž z muzikantské rodiny. „Mám čtyři sourozence a všichni jsme chodili do lidové školy. Nejprve jsem hrával na housle, pak na kontrabas a nakonec skončil u tuby a basy," říká. Jako muzikant dokonce působil v dechovkách Věrovanka a Moravská veselka. „V poslední době ale hraji jen občas na záskok na faře v Kokorách," doplňuje Jurečka, který má tři syny a s manželkou, která je učitelkou na základní škole, čekají čtvrté dítě.

Martin Stropnický (ANO), kandidát na ministra obrany
V Babovřeskách hraje hokejového kouče

Aby se mohl plně věnovat politice, stahuje se Martin Stropnický z hereckého světa. To ovšem neznamená, že ho teď v žádném filmu či seriálu neuvidíte. Už v únoru má do kin přijít pokračování Troškovy komedie Babovřesky, kde budoucí ministr hraje hokejového trenéra. Koučovat přitom bude pětici opravdových hokejistů z NHL. Víc než hokej se mu ale na ministerstvu budou hodit zkušenosti z Kriminálky Anděl, užitečný mu možná bude i scénář k Jistě, pane premiére!, který nedávno přeložil pro Divadlo Bez zábradlí. „Před pár týdny mi volali, že bude mít Kriminálka Anděl další sérii, která se bude natáčet na jaře. S dramaturgem a produkční jsme se sešli a hledali dějové řešení, aby Tomečka nemuseli zastřelit nebo přejet náklaďákem," vysvětluje Stropnický. Nejdřív se měla jeho postava stát třetím policejním prezidentem, nakonec ale asi bude jen někam převelena. Na začátku nové série se tedy Stropnický objeví, natáčet bude nejspíš o nedělích nebo po nocích.

Ministři