Podle průzkumu agentury Data Collect k nim v současné době patří zhruba 12 procent mužů a čtyři procenta žen v České republice. Jedná se většinou o lidi s vysokoškolským vzděláním. V Praze preferuje bydlení bez partnera každý desátý člověk, v Pardubickém kraji pak každý pátý. Pro některé je to móda, jiným nic jiného nezbývá.

Fenomén singles v dnešní podobě se začal ve společnosti objevovat na přelomu 60. a 70. let 20. století. Podle odbornic na problematiku singles Mary Schwartzové a Barbary Scottové jsou dnešní samotáři ekonomicky nejen aktivní, ale povětšinou také velmi dobře zaopatření. Sociolog Jan Jandourek definuje singles jako jedince, kteří nechtějí vstupovat do manželství, protože jim život o samotě v zásadě vyhovuje. „Motivací je především větší možnost věnovat se kariéře, osobním zálibám, vstupovat do více sexuálních vztahů. Druhou stránkou tohoto životního stylu jsou pocity osamocenosti a izolace," tvrdí.

Nárůst samotářů je patrný především na trhu s nemovitostmi, kde se zvyšuje poptávka po malých bytech a vhodných lokalitách s dobrou dostupností centra města. Společnost FINEP prodala v posledních několika letech asi polovinu bytů právě klientům, kteří žijí sami. Jedná se většinou o byty velikosti 1+1 nebo 2kk. Přibývá i hypoték pořizovaných jednotlivci. „V tomto ohledu pozorujeme v poslední době nárůst, většinou se jedná o hypotéky na jednopokojové či dvoupokojové byty," říká Dagmar Náhlíková z finanční skupiny Wüstenrot.

Problém nastává ve chvíli, kdy dojde na placení účtů. Český statistický úřad uvádí, že příjem jednočlenné domácnosti byl v minulém roce asi 16 tisíc korun. „Výhodou lidí, kteří žijí se svým partnerem či manželem nebo manželkou ve společné domácnosti, je, že společné výdaje, jako je nájem či energie, mohou hradit ze dvou měsíčních příjmů. I když je pak průměrný příjem na osobu nižší než u singles, po zaplacení společných výdajů zbývá párům více peněz na uspokojení dalších životních potřeb," uvádí Markéta Fixová z finanční skupiny KRUK.

Že finanční situace singles je opravdu složitější, dokazuje průzkum zmíněné firmy, podle něhož si více než polovina samotářů nemůže dovolit mimořádný výdaj vyšší než 9600 korun. Když single člověk přijde o práci, jeho účty za něj nikdo nezaplatí.

Spolu, ale každý zvlášť

Stále se zvětšující skupinou mezi singles jsou takzvaní mingles. Ti sice stálého partnera mají, ale nežijí s ním. Společnou lásku tak nekazí špinavé ponožky, nevynesený koš nebo neumyté nádobí.

Klasickým příkladem jsou Ivana s Petrem z Prahy, kteří jsou spolu čtyři roky. Oddělený život jim vyhovuje. „Po třech letech společného života jsme se rozhodli, že budeme bydlet spolu, a tak jsem se k Petrovi nastěhovala. Po půl roce nám ale došlo, že to fungovat nebude. Každý z nás potřeboval svůj prostor a čas sám pro sebe. Ve společném bytě to byl problém. Proto jsme se domluvili, že si najdu byt a na nějaký čas zkusíme žít odděleně. Změna náš vztah oživila a podařilo se nám přebít stereotyp, který nás předtím trápil. V dohledné době se určitě neplánuji nastěhovat zpět k Petrovi, spíše přemýšlím o investici do budoucna a koupi vlastního bytu," vysvětluje třicetiletá Ivana, která zatím bydlí v pronajaté garsonce v Pardubickém kraji.

Mingles stejně jako singles jsou většinou úspěšní lidé, kteří jsou finančně zcela nezávislí. A tak jim to vyhovuje.

Mladí a nezávislí

Socioložka a publicistka Jiřina Šiklová v rozhovoru pro Deník říká: Život s partnerem je náročnější než bez něj

Sociální dávky, indivi-
dualismus i situace v chudých regionech. To vše podporuje podle Jiřiny Šiklové fenomén singles, o jehož historických kořenech v rozhovoru pro Deník promluvila.

Proč si mladí lidé vybírají žít samostatně, i když je to finančně náročnější?
Zařazení do společnosti je posunuté. V žádné profesi nestačí základní vzdělání. 
A mnoho pozic lidé získají snáz, pokud je neváže partner. Navíc je u nás vysoká rozvodovost. Většina lidí nemá chuť investovat do něčeho, o čem předpokládají, že se rozpadne. Pokud je při koupi akcií 62% šance, že to nevyjde, tak se do toho nepohrnete. Třetím určujícím faktorem je individualismus, který se ve společnosti cení.

Souvisí to i s faktem, že dnes na rozdíl od minulosti je pro lidi snazší sehnat vlastní bydlení?
Samozřejmě. Ještě v šedesátých letech připadalo dvanáct čtverečních metrů na hlavu. Pro tehdejší dobu bylo typické nucené soužití starých a mladých, protože nebyly byty.

Proč si vybírají singles a mingles život, který je psychicky náročnější?
Naopak, život v páru je větší zátěž na psychiku než samostatné bydlení. Žijete-li 
s někým, musíte mu přizpůsobit životní styl. Nejsou to jenom dvě tři hodiny, které spolu strávíte, nebo jeden víkend, kdy spolu jedete na výlet. Schopnost adaptovat se se s věkem snižuje. Například děti, které chodí do školky, jsou díky povinnosti na ně kladené v době, kdy byly formativní, ukázněnější ve škole. S věkem klesá schopnost přizpůsobovat se.

Vysvětluje to tedy i menší počet sňatků?
Pokud se v dnešní době nemusíte vdávat, a zároveň můžete mít všechny výhody vztahu, tak to uděláte. Nikdo vás nebude, na rozdíl od minulosti, odsuzovat, že žijete nesezdaní s partnerem či partnerkou. Dříve nic takového nebylo ekonomicky možné, a navíc by takový pár společnost odsoudila, dokonce i ve velkých městech.

Fenomén ale není omezený jen na velká města. Vysoká čísla jsou v regionech, jako je Karlovarsko nebo Ústecko.
Je to dáno tím, že se jedná 
o velmi chudé regiony, ve kterých je navíc nejen vysoká rozvodovost a kriminalita, ale také migrace. Nic z toho nepodporuje partnerské ani rodinné soužití. Tuto situaci pozorujeme již od druhé světové války, kdy se v těchto oblastech etabloval těžký průmysl. Tyto problematické oblasti byly vyklizeny po druhé světové válce a jedná se o abnormální oblasti s nepřirozeným vývojem.

Proč lidé žijí jako mingles i poté, co si pořídí děti?
Děti jsou něco navíc. Pokud žiji s dítětem, partnera nebo partnerku u toho nepotřebuji. Pokud navíc žena nemá problém dítě uživit, nemusí být závislá na muži.

V minulosti byly nemanželské děti námětem románů. Dnes bychom si řekli, že ji zbouchl a ona má dítě. A nikdo to neřeší.

Do věkové kategorie singles spadají, kromě pracujících mladých lidí, i studenti. Proč ti volí život o samotě?
Hledají partnera, kterému se nebudou muset podřizovat a naopak. Mají širokou škálu životních možností a nikdo je nenutí k tomu, aby se usadili. U vysokoškoláků je normální, že chtějí při studiu, nebo po něm vycestovat. A proč by 
s sebou měli vláčet rodinu nebo partnera?

Hrají roli ještě nějaké další historické či jiné faktory?
Za prvé sociální dávky. Je prokázáno, že vysoké sociální dávky vedou k vyšší rozvodovosti. Když jsou dva lidé navzájem ekonomicky svázáni 
a nezabezpečí je stát, tak od sebe neodejdou . Dále nebylo dlouhou dobu možné nic dědit ani předávat. Dříve chtěl muž dědice, který by převzal obchod, statek nebo továrnu. To bylo na půl století přerušeno. A pak je tu možnost stěhovat se. Dříve o nevěře ženy či muže věděla celá vesnice i rodina. Muži vynadali chlapi v hospodě a ženě sousedky a příbuzní. Dnes vám nevynadá nikdo. A pokud ano, tak se přestěhujete do jiného města, protože máte svobodu vyplývající z ekonomického dostatku.

Adéla Kamenská, Jitka Budílková