„Muž nejdříve psa pověsil za krk na lano, které připevnil ke stříšce nad dveřmi domu. Pak psa několikrát uhodil ocelovou trubkou do hlavy a následně ho nožem bodl do oblasti krku.Po chvíli vzal sekeru a psa uhodil tupou stranou do hlavy a nožem třikrát bodl do oblasti krku a ostrou hranou ho ještě do krku sekl,“ popsal mluvčí šumperské policie Josef Bednařík. Hrůzné scéně přihlíželi tři svědci, kteří přivolali policii.

Policisté se nyní případem zabývají, zjišťují co mladíka k brutálnímu utýrání zvířete vedlo. Podle zdroje blízkého vyšetřovaní mladík údajně uvedl, že z důvodu finanční tísně neměl na krmení a psa se potřeboval zbavit.

Hrozí mu až tři roky

„Usmrcený pes byl předán na Krajskou veterinární stanici k dalšímu zkoumání. Zadrženému muži hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta,“ dodal mluvčí policie.

Pokud se majitelé chtějí svého zvířete zbavit z důvodu, že se již o něj nemohou nebo nechtějí starat, ze zákona mohou využít pouze útulky, kde ovšem za pobyt psa musejí platit. Další možností je najít někoho, komu svého domácího mazlíka předají. „Veterinář může psa usmrtit pouze v případě, že je agresivní a ohrožuje okolí nebo ze zdravotních důvodů. V případě zdravého psa to zákon nepřipouští a naštěstí jsem se ani s podobnou žádostí ze strany chovatele nesetkal. Lidem, kteří již zvíře nechtějí můžeme pouze nabídnout vyvěšení inzerátu v naší ordinaci,“ řekl šumperský veterinární lékař Petr Vitásek.

S podobným případem, i když zdaleka ne tak hororovým, se před časem setkali šumperští městští strážníci. V kotci městské policie totiž skončil pes, kterého někdo přivázal ke stromu poblíž Koliby a ponechal svému osudu. Mrazy tehdy padaly hluboce pod nulu a jen díky náhodnému chodci zvíře nezahynulo.