Byla jedna hodina po půlnoci a Matěj Rejfek vstal od televize a zamířil na zahradu k vrátkům, aby je na noc zamkl. Cestou zpátky před ním na chodník dopadl kámen. Když se rozhlédl kolem sebe, všude byl klid. Nikde nikdo.

„Říkám si, jestli to po mně někdo nehodil. Pak mě ale napadlo, že v jednu ráno po mně asi nikdo nic házet nebude. Sebral jsem to a bylo to ještě teplé. Došlo mi, že to může být meteorit," popisuje nálezce kamene z vesmíru.

Mladík objekt mimozemského původu vzal domů, kde s ním kvůli obavám z radioaktivity manipuloval už pouze v igelitu nebo hadru. Zpráva o nálezu se po okolí rychle rozkřikla a celá řada sousedů se přišla na unikátní kousek podívat.

Ti, kteří si nepospíšili, však už mají smůlu - objev si převzal Pavel Brom, astronom a vedoucí boleslavské hvězdárny, a dopravil jej do Astronomického ústavu Akademie věd ČR, kde jej odborníci z oddělení meziplanetární hmoty podrobí testování.

Zkoumat budou rovněž moment pádu - noční oblohu u nás totiž snímá Česká bolidová síť, systém kamer sledujících noční oblohu, díky nimž lze vypočítat místo dopadu konkrétního meteoritu i to, odkud k Zemi přiletěl. Česká síť je součástí větší sítě evropské a významně napomáhá zkoumání meteoritů. Ty nejlépe popsané se následně označují jako „meteority s rodokmenem".

V letním období není výskyt meteoritů ničím vzácným. Tělesa mimozemského původu bombardují povrch Země takřka neustále. Většina jich však neprojde atmosférou a vlivem tření shoří, ještě než zemského povrchu dosáhne. Z toho lze usuzovat, že meteorit objevený v Ledcích měl původně mnohem větší objem i váhu. Po dopadu měřil zhruba 85 milimetrů a vážil 120 gramů.

Až odborníci se zkoumáním skončí, meteorit se vrátí zpět na Mladoboleslavsko. Neskončí však v Ledcích. Matěj Rejfek poznamenává, že kámen nechá v expozici boleslavské hvězdárny.

Meteorit z Ledců měří 85 milimetrů a váží 120 gramů.Zdroj: Archiv M. Rejfka

Meteorit z Ledců měří zhruba 85 milimetrů a váží 120 gramů. Foto: Archiv M. Rejfka


Co je meteorit?

Meteorit je menší kosmické těleso, které prošlo zemskou atmosférou a dopadlo na povrch Země. Podle složení se meteority dělí na železné, kamenoželezné a kamenné. Právě kamenné jsou nejhojnější, na rozdíl od železných však podléhají výrazně rychleji erozi a zkáze. Největší na Zemi objevený meteorit se jmenuje Hoba, nachází se v Namibii a na Zemi dopadl zhruba před 80 tisíci lety. Objeven byl v roce 1920, kdy vážil 66 tun.


Zásah meteoritem

Na světě je jen několik zaznamenaných případů, kdy těleso letící z vesmíru zasáhlo člověka. K přímému zásahu došlo dokonce v jediném popsaném případě (meteorit zasáhl v USA obytnou budovu a popálil spící ženu), v těch ostatních šlo o pouhé otření. I to však znamenalo lehčí či střední zranění.


Bolidová síť

Jedná se o síť kamer rozmístěných ve vzdálenosti zhruba 100 kilometrů od sebe, které nepřetržitě sledují oblohu. Nejčastěji se umisťují do hor, kde mají rozhled a jsou minimálně ovlivněny světelným smogem. Zkoumají trajektorie a rychlosti meteoritů a bolidů (velmi jasné meteory).