Ministr svoje slova později zmírnil, řekl, že měl na mysli, že dekrety jsou pouze neúčinné, vlna nevole se ale nezastavila. Zemana rozohnilo, že jeho protikandidát zmínil i to, že z dnešního pohledu by tehdejší prezident Edvard Beneš skončil před haagským tribunálem. Schwarzenbergovi dokonce v páteční televizní debatě řekl, že jej již nerespektuje jako protivníka v boji o Hrad.

Reakce šéfa české diplomacie na sebe nenechala dlouho čekat. „Dlouhá léta nám Václav Klaus a Miloš Zeman tvrdili, jak spolu svádí nepřekonatelný boj pravice s levicí. Teď se jasně projevuje, že o to vůbec nejde, neboť Václav Klaus a Miloš Zeman tvoří jednu mocenskou skupinu, která spolu drží léta pohromadě," řekl Schwarzenberg na mimořádné tiskové konferenci v Olomouci.

Ničí majetek není ohrožen

„Nezpochybňuji poválečné uspořádání. Je neměnné, ničí majetek v České republice není ohrožen," ohradil se prezidentský kandidát.

Zároveň se společně se svým volebním týmem snaží dokázat, že obdobná tvrzení k Benešovým dekretům řekli Zeman i Klaus před lety.

Již před více než 11 lety totiž od Miloše Zemana na Radiožurnále zaznělo: „Já jsem byl první politik, který jasně řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé, a byl jsem za to mnohokrát kritizován, a přesto jsem měl odvahu to říci prostě proto, protože si myslím, že je to pravda." Václav Klaus zase na Frekvenci 1 v témže roce řekl: „Benešovy dekrety jsou skutečně jenom nástroj, ty nejsou cíl sám o sobě… Cíl je evidentní, změnit výsledky druhé světové války… a snad i té první."

Dokonce již v roce 1999 Miloš Zeman uvedl následující: „V tomto smyslu byly tyto zákony jaksi jednoúčelově použity v konkrétní historické situaci, kterou nemůžeme dodatečně předělat. Protože se však tato historická skutečnost změnila, uvádí naše koncepce, že účinnost příslušných právních aktů vyhasla. Myslím si, že je to naprosto realistické konstatování, které nijak nepopírá fakt, že tyto zákony zůstávají součástí našeho právního řádu."

„Je zvláštní reagovat až hysterickým způsobem na vyjádření prezidenta Klause a zároveň nechat bez povšimnutí hlasy z Rakouska a Německa a obzvláště pak sudetských Němců, kteří výroky českého ministra zahraničí naopak velmi vítají," reaguje na prohlášení Schwarzenberga Zeman.